Kupim podjetje

Zakaj raje kupim podjetje, kot ga ustanovim

Kupim podjetje (slika: iconomics.info)

Nakup in prodaja na novo ustanovljenih podjetji postaja vse pogostejša praksa, zato postaja tudi vse bolj pogostejše vprašanje posameznika, ali je bolj smiselno in izplačljivo, da kupim podjetje, ali, da ga sam ustanovim. Vse več razlogov pa se pojavlja za to, da je odločitev, da kupim podjetje, izplačljiva. Analizirajmo razloge.

Kaj pridobim, če podjetje kupim? Če kupim podjetje, namesto, da bi ga sam ustanovil, pridobim najprej precej časa oziroma izgubim manj živcev z birokratskimi opravili. To je eden najpomembnejših razlogov, da kupim podjetje. Ustanovitev podjetja se lahko stroškovno meri predvsem z vrsto večjih ali manjših birokratskih opravil, ki jih moram pri tem opraviti. Podjetje potrebuje akt o ustanovitvi, potrebuje določitev dejavnosti po standardnih klasifikacijah, potrebuje vpis v Poslovni register Slovenije, potrebuje lasten transakcijski račun in še bi lahko naštevali. Odvisno od vrste podjetja, ki ga želim ustanoviti, in vrste začetnih vložkov, so potrebni obiski pri notarjih, cenitvenikih ali drugih organizacijah, ki lahko ocenijo morebitne stvarne vložke v podjetje. Če kupim podjetje, se tako v prvi vrsti izognem nadležnim birokratskim opravilom in tako privarčujem čas in živce, ki bi jih sicer porabil za soočanje s temi opravili. V zameno podjetju, od katerega kupim podjetje, seveda podam neko kupnino oziroma neko finančno nadomestilo za to, da so to delo opravili namesto mene.

Prednost, če kupim podjetje, je seveda tudi ta, da bodo strokovnjaki, od katerih kupim podjetje, ta opravila opravili mnogo hitreje, kot bi jih sam. Ker natančno poznajo potrebne postopke za ustanovitev podjetja in/ali imajo nova podjetja že ustanovljena, bom do podjetja prišel samo v nekaj dneh, medtem, ko bi lahko postopek ustanovitve, če bi se ga lotil sam, trajal več tednov. Zaradi tega, se odločim, da kupim podjetje, predvsem takrat, ko bi se rad začel čim prej ukvarjati z mojo dejavnostjo in bi čas raje porabil za poslovno idejo kot pa za obiskovanje najrazličnejših uradov.

Kupujete podjetje?

ustanovitev-doo-korakiPokličite na 041 823 888, pišite na: info@firmica.si ali Izpolnite obrazec

Drugi pomemben razlog, zakaj kupim podjetje namesto, da ga ustanovim, je, da se želim izogniti vplačilu osnovnega kapitala, če naprimer želim imeti d.o.o.. Za ustanovitev d.o.o. je potrebno vložiti osnovni kapital v višini 7.500€. Če pa kupim podjetje, mi tega osnovnega kapitala ni potrebno neposredno vložiti, saj mi bodo pravni strokovnjaki svetovali o drugih pravnih možnostih, kako zagotoviti osnovni kapital, ne da bi ga neposredno vplačal. Osnovni kapital je namreč mogoče vložiti tudi kot stvarni vložek v podjetje (s premičnino ali nepremičnino v tej vrednosti) ali pa tudi v obliki pogodbe med lastniki in ustanovljeno družbo. Osnovni kapital ima lahko tudi obliko terjatve, ki jo ima podjetje do lastnikov. Če kupim podjetje in se odločim za to zadnjo opcijo, bom tako formalno postal dolžnik mojemu podjetju, moje podjetje pa bo do mene zavzelo vlogo upnika. Svojemu lastnemu podjetju postanem tako dolžen osnovni kapital v višini 7.500€. Ta znesek lahko potem kadarkoli dejansko vplačam v podjetje ali pa tudi ne. V vsakem primeru je pri družbi z omejeno odgovornostjo tako, da so lastniki finančno odgovorni omejeno, to je do višine osnovnega kapitala, ki mora skupno znašati že omenjenih 7.500€. Če kupim podjetje, je tako prednost tudi temeljita pravna in strokovna podpora, ki jo dobim od ponudnikov teh storitev.

Kupim podjetje
4.5 (90%) 2 votes

Firmica.si

  • Kupim d.o.o.Kupim d.o.o. Z nakupom d.o.o.-ja do najhitrejšega pričetka poslovne potiOdločitev za vstop v svet podjetništva zahteva, da imam pred seboj skrbno izdelan poslovni […]
  • Prodaja firmiProdaja firmi Nakup in prodaja podjetijZa številne podjetnike predstavlja vzpostavitev lastnega podjetja problem. Ta je najpogosteje povezan z zakonskim določilom, ki […]
  • Nakup novega podjetjaNakup novega podjetja Razlogi za nakup novega podjetjaOd poslovne ideje in zasnutka poslovnega modela do realizacije obstaja velik razkorak. Običajno se stvari zapletejo pri […]
Objavljeno v Ustanovitev d.o.o.

place Tehnološki park 24, LJ, Slovenija
tel Slovenia English 00386 41 823 888   viber
tel Italian English 00386 40 823 888   viber
tel Slovenia Slovenia 00386 70 823 888
tel Slovenia Russian 007 499 346 8412
tel Slovenia Ukraina 00380 947 121 508
mail info@firmica.si
skypem firmica.si

Kontakt

Izpolnite spodnji obrazec in kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.

Vaš e-mail

Vaš telefon

Sporočilo

Vnesite kodo iz slike captcha


Izjave strank

ales-novak-odprtje-podjetja
Zelo zadovoljen! Hitro sem potreboval odkup podjetja kot pogoj za prijavo na javni razpis. Registracija podjetja d.o.o. je bila izvedena hitro in strokovno."

- Milan

Izberi tip novic

Pridruži se nam!

Video stranke

Kliknite za ogled: