Blagovne znamke namenjajo premalo sredstev marketinškim inovacijam

Po novi raziskavi raziskovalne družbe Forrester skoraj 90 odstotkov lastnikov blagovnih znamk ne namenja zadostnih sredstev preizkušanju novih marketinških metod.

subvencija-za-samozaposlitevV Forresterjevi raziskavi, kjer je sodelovalo 45 vodilnih oglaševalcev, so ugotovili, da jih ima le 11 odstotkov na voljo poseben proračun za financiranje bolj eksperimentalnih komunikacijskih tehnik in strategij. »Proračun je hkrati kazalnik namere in ožilje, ki zagotavlja uspeh teh programov,« opozarjaBert DuMars, glavni analitik pri Forresterju. To dokazuje tudi podatek, da kar 95 odstotkov podjetij, ki ima proračun za inovacije v marketingu, večinoma ali delno dosega ugodno donosnost na naložbo v te aktivnosti.

Eden od razlogov za preskromne marketinške inovacije leži v tem, da ima le 20 odstotkov direktorjev marketinga občutek, da imajo podporo vodstva pri preizkušanju novih stvari. Veliko, kar 40 odstotkov podjetij, ideje o inovacijah dobiva s pomočjo svojih potrošnikov.

DuMars deli podjetja na štiri skupine: v prvi so podjetja, nenaklonjena tveganju, in temeljijo na modelih »poveljevanja in nadzora«, saj delujejo v močno reguliranih ali prevladujočih sektorjih in inovirajo le, če nimajo druge izbire.

V drugi skupini so »pragmatiki«, kakršnih je približno 60 odstotkov organizacij, ki se obotavljajo in zanašajo na konsenz, kar pomeni, da jim običajno primanjkuje okretnosti. Medtem ko njihove marketinške aktivnosti za zdaj še delujejo, pa so ranljive zaradi manjših, prožnih konkurentov.

Tretjo skupino podjetij so pri Forresterju poimenovali preizkuševalci oz. eksperimentatorji, saj so zelo aktivna pri testiranju novih modelov in taktik, a običajno nimajo dolgoročne strategije. V zadnjo skupino pa sodijo »s potrošnikom obsedena« podjetja, ki se nenehno usmerjajo na življenjske sloge, želje in potrebe ciljne javnosti, poleg tega pa razvijajo korporativno kulturo, ki spodbuja pretehtano tveganje. Temu opisu ustrezajo le 3 odstotki lastnikov blagovnih znamk, med katerimi so Coca-Cola, prehrambena skupina Nestle, veriga restavracij Chick-Fil-A in veriga trgovin 7-Eleven.

»Osnovo za to ustvarili s strategijo, organizacijskim razvojem in proračuni, ki odsevajo njihovo zavezo k ustvarjanju vodilnih marketinških programov v njihovi panogi,« pravi DuMars. To ponazarja s primerom Coca-Cole in njenega pravila 70-20-10, po katerem podjetje 20 odstotkov marketinškega proračuna nameni novim tehnikam in platformam, 10 odstotkov pa inovativnim, vrhunskim, še ne preizkušenim idejam.

Vir: Warc

Blagovne znamke namenjajo premalo sredstev marketinškim inovacijam
5 (100%) 1 vote

Firmica.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*