Kako ustanoviti d.o.o.

Nekaj osnovnih priporočil pri ustanavljanju d.o.o.-ja

Kako ustanoviti d.o.o. (slika: hawaii.edu)

Kako ustanoviti d.o.o. (slika: hawaii.edu)

Večina bodočih podjetnikov, se slej ko prej vpraša, kako ustanoviti d.o.o., kaj pri tem potrebujejo, na kaj morajo paziti in predvsem, koliko jih bo tak postopek stal iz vidika denarno izraženih stroškov. Dober podjetnik se vedno zaveda, da je vsaka porabljena minut in vsak porabljen cent v fazi priprave, strošek in zato vse, kar je povezano s tem, kako ustanoviti d.o.o., tako ali drugače predstavlja določen stroškovni vidik. Tudi sam čas, ki ga porabite, da si odgovorite na vprašanje, kako ustanoviti d.o.o., je strošek, saj bi ta čas lahko porabili tudi kako drugače, npr. za nadaljnje razvijanje poslovne ideje. Zato je pomembno, da vse odgovore, na vprašanje, kako ustanoviti d.o.o., najdete čim bolj hitro in učinkovito.

Nekaj odgovorov in pojasnil, na to, kako ustanoviti d.o.o., bomo predstavili v tem članku, vendar se morate zavedati, da vsako konkretno podjetje zahteva specifično obravnavo. Predvsem je to odvisno od tega, kako boste zagotovili osnovni kapital. Tako da je prvi odgovor na vprašanje, kako ustanoviti d.o.o., ta, da najprej zagotovite denar ali druga sredstva, ki se bodo vpisala v osnovni kapital novonastalega podjetja. Zakon o gospodarskih družbah določa, da mora biti višina osnovnega kapitala najmanj 7.500 evrov. Ni pa pomembno, kaj predstavlja osnovni kapital podjetja. Lahko gre za denarna sredstva, osnovna sredstva podjetja, vrednostne papirje, nepremičnine, umetnine, drage kovine itn. Iz vidika osnovnega kapitala je torej odgovor na vprašanje, kako ustanoviti d.o.o., preprost: potrebno je imeti denar ali predmet oz. vrednostni papir v vrednosti 7.500 evrov. Vendar pa to ni odgovor na vprašanje, kako ustanoviti d.o.o. na najbolj hiter način. Če vas zanima predvsem to, potem je odgovor: priskrbeti morate 7.500 evrov denarnih sredstev. V takšnem primeru lahko uporabite spletni portal e-VEM in prek njega brez dodatnih stroškov ustanovite družbo z omejeno odgovornostjo. Na portalu je podrobno opisano, kako ustanoviti d.o.o. in sicer od prvega do zadnjega koraka. Vendar, če nimate denarnih sredstev v višini osnovnega kapitala, si s tem portalom ne morete pomagati. Običajno pa je ravno to težava, saj ni veliko začetniških podjetnikov, ki bi imeli na razpolago 7.500 evrov denarja.

V primeru, da tudi vi nimate dovolj denarja, postane odgovor na vprašanje, kako ustanoviti d.o.o., nekoliko bolj zapleten. Zagotovo če želite ustanoviti podjetje sami, morate na nek način pridobiti materialno vrednost v tem znesku. Lahko se recimo odločite, da boste svoj avto prepisali na podjetje kot službeno vozilo, to pa se bo vknjižilo kot osnovni kapital. Odgovor na vprašanje, kako ustanoviti d.o.o., pa daje tudi vknjižba kakšne nepremičnine v osnovni kapital, če jo seveda imate. Kot osnova za cenitev vam lahko služi izpisek iz Geodetske uprave Republike Slovenije. Za stvarni vložek v osnovni kapital torej velja katerakoli premičnina ali nepremičnina, ki jo lahko cenilec uspešno denarno ovrednoti.

Zelo pomemben vidik, kako ustanoviti d.o.o., pa predstavlja tudi sestavljanje ustanovnega akta oziroma statuta družbe. Če je družbenikov več, potem je najbolje, da ustanovitveni akt pripravi ali pa vsaj pregleda pravnik. Akt mora biti popolnoma usklajen z zakonom in v primeru da ni, bodo nastajali problemi ob vpisu v poslovni register, kar bo samo podaljšalo čas ustanavljanja podjetja.

Ne veste kako ustanovitvi d.o.o.?

ustanovitev-doo-korakiPokličite na: 041 823 888, pišite nam: [email protected] ali Izpolnite obrazec

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*