Kupim firmo

Nakup firme, najhitrejša pot do začetka poslovanja

Kupim firmo. Slika: Shutterstock

Kupim firmo. Slika: Shutterstock

Med oblikovanjem poslovne ideje in njeno realizacijo se nahaja velik razkorak. Eden izmed pomembnejših vidikov, ki jih moram kot podjetnik premisliti, je pravno organizacijska oblika na kateri bo temeljilo moje podjetje. V določenih okoliščinah pa je še najbolj primerno, da kupim firmo, ki je že ustanovljena. Med najbolj pogoste razloge, ki me utegnejo prepričati, da kupim firmo, je odločitev za to, da bo bodoče podjetje konstituirano kot družba z omejeno odgovornostjo. Problem pa nastane že v izhodišču, saj je potrebno po zakonu zbrati 7.500 evrov sredstev oziroma denarja, ki bo v novo podjetje vložen v obliki ustanovitvenega kapitala. Vendar če kupim firmo, ki je že ustanovljena, se lahko temu izognem. Še pred tem pa obstaja možnost, da se za ustanovitveni kapital vpišejo tudi stvarni vložki, vendar v tem primeru, karkoli vpišemo kot stvarni vložek, postane last firme. V ta namen se lahko vpiše kakšna nepremičnina, avtomobil, vrednostni papirji. Med bolj pogoste pa spadajo osnovna sredstva, kot so delovni stroji in druga oprema, ki jo podjetje potrebuje za opravljaje svoje dejavnosti. V primeru, da namesto ustanavljanja raje kupim firmo, pa se lahko izognem vsem pravnim in birokratskim vidikom ustanavljanja podjetja.

Kako kupim firmo?

Nakup firme se opravi v treh korakih. Celoten postopek za vas pripravimo mi, vas potrebujemo le pri obisku notarja.

1-ustanovitev-doo  Izpolnite ustanovitev-doo-koraki   Obrazec  ali pokličite 041 823 888 ali email: [email protected]
2-ustanovitev-doo  Pošljemo vam ponudbo
3-ustanovitev-doo  Podpis pogodbe pri notarju

Kupim firmo d.o.o. pri Firmica.si

Če nimam 7.500 evrov gotovine, ki jo lahko namenim za ustanovitveni kapital podjetja, potem postopka ne morem izpeljati na preprost in hiter način. Potrebne so storitve notarja, cenilca itn., to pa vse stane. Poleg tega pa zakon ne dopušča, da se celoten ustanovitveni kapital glasi na nepremičnino, tako da je potrebno vpisati še kak drug stvarni vložek ali pa denarna sredstva. Zato je predvsem takrat, ko se mudi, bolje, da kupim firmo kot pa porabljam čas in denar za ustanavljanje v lastni režiji.

Vendar če se odločim za to, da kupim firmo moram vendarle paziti na nekatere pasti, ki se lahko porajajo v tem primeru. Predvsem in to gre večkrat poudariti, se raje izogibam temu, da kupim firmo od nepreverjenega prodajalca. Vsako že ustanovljeno podjetje ima lahko svojo temačno poslovno zgodovino. V primeru, da kupim firmo od nepreverjenega prodajalca, se lahko zgodi, da kupim podjetje, ki nima poravnanih poslov. To pomeni, da je lahko v upniškem razmerju, lahko pa se celo nahaja v kakšnem sodnem postopku. V najslabšem primeru pa lahko kupim firmo, ki ima celo blokiran račun. To pomeni, da vsak prihodek, ki na račun firme dospe, lastniku firme ni na razpolago in gre neposredno upnikom, ki so sprožili postopek izterjave. Če se torej odločim, da kupim firmo, namesto, da jo ustanovim sam, je bolje, da to storim pri prodajalcu, ki ima dober renome in se s prodajo firm ukvarja na poslovnem nivoju. Bolje je, da kupim firmo od podjetja, ki ustanavlja podjetja izključno z namenom prodaje. Takšne firme nimajo nikakršne poslovne oziroma pravne preteklosti, razen te, da so bile pač ustanovljene, vpisane v sodni register in s tem pripravljene za delovanje. Sam postopek, če se odločim, da kupim firmo, je preprost. Prodajalec izvede prepis na kupca, nato postopek zaključi sodišče, ki izda sklep o prenosu, ko se ta sklep zabeleži v sodnem registru ima kupec popoln nadzor nad podjetjem, kar pomeni, da lahko prične takoj poslovati.

Imate vprašanja glede nakupa firme?

Odgovore nanje najdete tukaj ali nas pokličete na 041 823 888 ali pošljete email na: [email protected].

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*