Kupim podjetje

Zakaj raje kupim podjetje, kot ga ustanovim

Kupim podjetje (slika: iconomics.info)

Nakup in prodaja na novo ustanovljenih podjetji postaja vse pogostejša praksa, zato postaja tudi vse bolj pogostejše vprašanje posameznika, ali je bolj smiselno in izplačljivo, da kupim podjetje, ali, da ga sam ustanovim. Vse več razlogov pa se pojavlja za to, da je odločitev, da kupim podjetje, izplačljiva. Analizirajmo razloge.

Kaj pridobim, če podjetje kupim? Če kupim podjetje, namesto, da bi ga sam ustanovil, pridobim najprej precej časa oziroma izgubim manj živcev z birokratskimi opravili. To je eden najpomembnejših razlogov, da kupim podjetje. Ustanovitev podjetja se lahko stroškovno meri predvsem z vrsto večjih ali manjših birokratskih opravil, ki jih moram pri tem opraviti. Podjetje potrebuje akt o ustanovitvi, potrebuje določitev dejavnosti po standardnih klasifikacijah, potrebuje vpis v Poslovni register Slovenije, potrebuje lasten transakcijski račun in še bi lahko naštevali. Odvisno od vrste podjetja, ki ga želim ustanoviti, in vrste začetnih vložkov, so potrebni obiski pri notarjih, cenitvenikih ali drugih organizacijah, ki lahko ocenijo morebitne stvarne vložke v podjetje. Če kupim podjetje, se tako v prvi vrsti izognem nadležnim birokratskim opravilom in tako privarčujem čas in živce, ki bi jih sicer porabil za soočanje s temi opravili. V zameno podjetju, od katerega kupim podjetje, seveda podam neko kupnino oziroma neko finančno nadomestilo za to, da so to delo opravili namesto mene.

Prednost, če kupim podjetje, je seveda tudi ta, da bodo strokovnjaki, od katerih kupim podjetje, ta opravila opravili mnogo hitreje, kot bi jih sam. Ker natančno poznajo potrebne postopke za ustanovitev podjetja in/ali imajo nova podjetja že ustanovljena, bom do podjetja prišel samo v nekaj dneh, medtem, ko bi lahko postopek ustanovitve, če bi se ga lotil sam, trajal več tednov. Zaradi tega, se odločim, da kupim podjetje, predvsem takrat, ko bi se rad začel čim prej ukvarjati z mojo dejavnostjo in bi čas raje porabil za poslovno idejo kot pa za obiskovanje najrazličnejših uradov.

Kupujete podjetje?

ustanovitev-doo-korakiPokličite na 041 823 888, pišite na: [email protected] ali Izpolnite obrazec

Drugi pomemben razlog, zakaj kupim podjetje namesto, da ga ustanovim, je, da se želim izogniti vplačilu osnovnega kapitala, če naprimer želim imeti d.o.o.. Za ustanovitev d.o.o. je potrebno vložiti osnovni kapital v višini 7.500€. Če pa kupim podjetje, mi tega osnovnega kapitala ni potrebno neposredno vložiti, saj mi bodo pravni strokovnjaki svetovali o drugih pravnih možnostih, kako zagotoviti osnovni kapital, ne da bi ga neposredno vplačal. Osnovni kapital je namreč mogoče vložiti tudi kot stvarni vložek v podjetje (s premičnino ali nepremičnino v tej vrednosti) ali pa tudi v obliki pogodbe med lastniki in ustanovljeno družbo. Osnovni kapital ima lahko tudi obliko terjatve, ki jo ima podjetje do lastnikov. Če kupim podjetje in se odločim za to zadnjo opcijo, bom tako formalno postal dolžnik mojemu podjetju, moje podjetje pa bo do mene zavzelo vlogo upnika. Svojemu lastnemu podjetju postanem tako dolžen osnovni kapital v višini 7.500€. Ta znesek lahko potem kadarkoli dejansko vplačam v podjetje ali pa tudi ne. V vsakem primeru je pri družbi z omejeno odgovornostjo tako, da so lastniki finančno odgovorni omejeno, to je do višine osnovnega kapitala, ki mora skupno znašati že omenjenih 7.500€. Če kupim podjetje, je tako prednost tudi temeljita pravna in strokovna podpora, ki jo dobim od ponudnikov teh storitev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*