Nasvet: Kako izbrati kakovostnega računovodjo

Prvo sito izbora so reference in število strank računovodskega servisa, ki delujejo v vaši ali podobni panogi; ne pozabite preveriti niti, kako je z varovanjem dokumentacije.

Nekateri podjetniki v nepregledni množici nekaj tisoč servisov v državi izberejo zanje najcenejšo možnost, ki pa pogosto pomeni tudi precejšnje tveganje za napake. V Sloveniji lahko namreč računovodski servis ustanovi tako rekoč kdorkoli, ne glede na izobrazbo ali usposobljenost, za opravljanje dejavnosti namreč niso predpisani nobeni pogoji. Z nepravilnim vodenjem poslovnih knjig podjetje krši zakone, za kar pa na koncu odgovarja poslovodstvo.

Nasvete v nadaljevanju smo pripravili ob pomoči lani izdane brošure Zbornice računovodskih servisov (ZRS) pri Gospodarski zbornici Slovenije z nazivom Kako izbrati kakovosten računovodski servis? Ter svetovalcev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

1. Reference in certifikati
Naročniki in pridobljena priznanja najbolje odsevajo kakovost storitev in izkušnje servisa. Zbornica računovodskih servisov ima na spletnih straneh GZS svoj register članov, poleg tega ponuja katalog servisov.
Servisi, navedeni v tem katalogu, imajo strokovnega vodjo s pridobljenim nazivom »strokovni vodja računovodskega servisa« ali »preizkušeni računovodja«, zaposleni se funkcionalno izobražujejo ter imajo sklenjeno zavarovanje poklicne odgovornosti. Poleg tega Zbornica računovodskih storitev vsako leto izbira najboljše servise v treh kategorijah.

2. Obseg storitev in sestava naročnikov
Predvsem manjši računovodski servisi imajo omejeno število naročnikov in možnosti za izobraževanje. S tem obstaja možnost, da je njihovo znanje o potrebah in posebnostih posamezne gospodarske panoge lahko omejeno. Najboljši kazalnik so spet reference servisa, ki jih omenjamo že v prvi točki.

3. Zavarovanje poklicne odgovornosti
V pogodbo ne pozabite vključiti člena, po katerem mora računovodski servis storitve opravljati v skladu z zakonodajo, računovodskimi standardi ter kodeksom poklicne etike računovodij.
Preverite, ali ima servis sklenjeno zavarovanje poklicne odgovornosti. To namreč pomeni, da škodo ob morebitnih napakah ali opustitvi poklicne dolžnosti računovodje krije zavarovalnica.

4. Dodelitev skrbnika
Pri večjih računovodskih servisih lahko vaše poslovne dogodke knjiži več računovodij. S tem se poveča tveganje za napake, zato se je dobro pred sklenitvijo posla z računovodskim servisom dogovoriti za lastnega skrbnika. Ta bo tudi natančneje spremljal vaše poslovanje in vas vnaprej obveščal o morebitnih neurejenih poslovnih dogodkih ali vam posredoval napovedi obveznosti poročanja uradnim institucijam.
Na GZS svetujejo še, da preverite, kako je urejeno nadomeščanje vašega skrbnika ob njegovi odsotnosti.

5. Varovanje podatkov in skrb za dokumentacijo
Računovodja kot vsestranski svetovalec podjetnika je v vlogi »osebnega zdravnika« podjetja, zato gre za zaupen, praviloma dolgotrajen poslovni odnos, pravijo na OZS. Odtekanje ali nenamenska uporaba strogo zaupnih podatkov lahko podjetju povzroči veliko poslovne škode.
V ZRS priporočajo, da se varstvo osebnih podatkov s posebnim členom opredeli v pogodbi o opravljanju računovodskih storitev, skladno z zakonom o varstvu osebnih podatkov, ki sistemsko ureja to področje. Vir: www.finance.si

Zahtevajte ponudbo za Firmica računovodstvo:

Kontaktirajte nas za ugoden paket računovodstva

tel 041 823 888 tel 040 823 888 mail [email protected] place Tehnološki park 24, Ljubljana ali oddajte:

Vaš e-mail:

Vaš telefon:

Število izdanih in prejetih računov:

Število zaposlenih:


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*