Nepovratna sredstva

Evropska nepovratna sredstva

Nepovratna sredstva

Nepovratna sredstva

Nepovratna sredstva, ki se namenjajo financiranju podjetij, so pomemben korekcijski faktor, s katerim država in Evropska unija pomagata gospodarstvu. V času krize, ki je negativno vplivala na celotno evropsko gospodarstvo, so se nepovratna sredstva dodeljevala precej bolj prosto. To je bilo mogoče zaznati predvsem skozi delež financiranja v nepovratni obliki. Veliko instrumentov za spodbujanje gospodarstva je bilo načrtovanih tako, da so krili kar 100 odstotkov upravičenih stroškov. Takšna 100 odstotna nepovratna sredstva so bila prava zlata gora za marsikatero podjetje, vendar statistika kaže, da veliko podjetij kljub temu, da prejme pomoč, še naprej poslujejo slabše od konkurence oz. celo propadejo.

Želite nepovratna sredstva?

Pokličete na 041 823 888, 040 823 888 ali pošljete email na:[email protected]

Ime (obvezno)

Vaš eMail (obvezno)

Zadeva

Sporočilo

Eden izmed razlogov, zakaj se znotraj Evropske unije nepovratna sredstva umikajo, je prav tveganje, da podjetja kljub pomočem in spodbudam ne uspejo popraviti svojega tržnega položaja. Danes se nepovratna sredstva dodeljujejo v večji meri kot odstotek upravičenih stroškov. Običajno lahko podjetja kot nepovratna sredstva dobijo do največ 70 odstotkov vrednosti projekta oz. upravičenih stroškov, ki nastanejo na projektu. Pri najnovejšem instrumentu za spodbujanje majhnih in srednje velikih projektih, tj. tako imenovani MSP instrument oziroma SME instrument, pa je mogoče pridobiti celo 100 odstotna nepovratna sredstva. Vendar pa je zato potrebno utemeljiti, da gre za izjemno inovativen in tehnološko dovršen projekt z izrazito možnostjo komercializacije.

Nepovratna sredstva ostajajo še vedno precej neizkoriščen vir financiranja. Najpogostejši razlog za to je, da podjetja preprosto ne vedo za možnosti, ki se jim sicer ponujajo. Drugi razlog pa je bolj tehnične narave. Razpisna dokumentacija, poslovni načrt, finančni načrt in investicijska dokumentacija so razmeroma zapleteni dokumenti, ki za pripravo potrebujejo veliko znanja in časa. Popolna dokumentacija zahteva sodelovanje finančnikov, računovodij, managerjev in tehnologov v podjetju. Zato je veliko vlog za nepovratna sredstva zavrnjenih, ker dokumentacija ne dosega zahtevanega nivoja ali pa je povsem neprimerno izdelana. Največkrat podjetja te probleme rešijo tako, da najamejo zunanje svetovalce, ki jim pomagajo pripraviti razpisno dokumentacijo tako, kot je potrebno.

Potrebujete novo podjetje za razpis za nepovratna sredstva EU 2014?

ustanovitev-doo-korakiPokličite na: 041 823 888, pišite nam: [email protected] ali Ustanovite nov d.o.o.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*