Odkup d.o.o. – postopek

Kako do d.o.o. brez 7.500€?

Odkup d.o.o. (slike: Shutterstock)

Odkup d.o.o. (slike: Shutterstock)

Družba z omejeno odgovornostjo je najbolj zaželena pravnoorganizacijska oblika podjetja v Sloveniji. Razlog za privlačnost doo je predvsem ta, da lastniki za poslovanje družbe ne odgovarjajo z vsem svojim premoženjem, temveč le s kapitalom, ki so ga sami vložili v podjetje. Doo je privlačen tudi zato, ker zahteva relativno nizek ustanovitveni kapital, 7.500€, čeprav je – resnici na ljubo – v današnjih časih tudi ta marsikomu težko dostopen. Kaj storiti v tem primeru? Odkup doo je rešitev, ki ponuja doo brez takojšnje vložitve ustanovitvenega kapitala.

Kako poteka odkup d.o.o.?

Odkup d.o.o. se opravi v treh korakih. Celoten postopek za vas pripravimo mi, vas potrebujemo le pri obisku notarja.

1-ustanovitev-doo  Izpolnite ustanovitev-doo-koraki   Obrazec  ali pokličite 041 823 888 ali email: [email protected]
2-ustanovitev-doo  Pošljemo vam ponudbo
3-ustanovitev-doo  Podpis pogodbe pri notarju

Če torej imate poslovno idejo in bi radi pričeli s samostojno podjetno dejavnostjo, primanjkuje pa vam le ustanovitveni, osnovni kapital v višini 7.500€, to ni več težava. Odkup doo podjetja je namreč dostopen za znatno nižji znesek, s katerim lahko nemudoma postanete lastnik podjetja in pričnete poslovati že v nekaj dnevih. Podjetja, ki ponujajo odkup doo, ponujajo nova podjetja, ustanovljena le za namen prodaje. To pomeni, da je kupljeni doo prost vseh bremen, obveznosti in dolgov, njegov kupec pa postane stoodstotni lastnik novoustanovljenega podjetja.

Kako je to mogoče? Podjetja, ki ponujajo odkup doo, tega najprej ustanovijo s potrebnim vložkom 7.500€. Ob prodaji podjetja stranki, katerega ta kupi po znatno nižji ceni, pa se osnovni, ustanovitveni kapital prepiše kot dolg lastnika do njegovega podjetja. S pravno pomočjo strokovnjakov tako odkup doo stranki ponuja, da postane ta 100% lastnik podjetja, kateremu sam pogodbeno dolguje osnovni kapital v višini 7.500€. Lastnik je torej po eni strani podjetju dolžan znesek osnovnega kapitala, istočasno pa je tudi upnik tega zneska, saj je 100% lastnik podjetja. Odkup doo je tako rešitev, kako pridobiti lastno podjetje, četudi v danem trenutku posameznik nima zadostnih finančnih sredstev za zagotovitev osnovnega kapital, ki za Zakon o gospodarskih družbah zahteva.

Odkup d.o.o. pri Firmica.si

Ko stranka podjetja, ki ponuja odkup doo, enkrat kupi podjetje, s podjetjem, ki je doo prodalo nima več nobenih obvezujočih razmer. Sama stranka postane 100% lastnik podjetja in dolžnik svojemu lastnemu podjetju, tako da do tretjih oseb nima nobenih dolgov ali terjatev. Postopoma lahko posameznik lasten dolg do podjetja tudi odplača in sicer naprimer prek kompenzacije s potnimi nalogi, če je lastnik v podjetju zaposlen, z nabavo potrebne opreme za podjetje, z stvarnimi vložki premičnin ali nepremičnin ali na kakršenkoli drugi način. Prednost, ki jo ponuja odkup doo, je predvsem v tem, da posamezniku omogoči takoj pričeti s poslovanjem prek podjetja, brez začetnega osnovnega kapitala.

Poleg te očitne prednosti, pa obstaja še vrsta razlogov, zaradi katerih se posameznik odloči za odkup doo namesto za samostojno ustanovitev podjetja. Odkup doo namreč ponuja, da postanemo lastniki podjetja tako rekoč čez noč. Če se ustanavljanja lotimo sami, se moramo zavedati, da nam bodo birokratska opravila, ki jih zahteva ustanovitev vzela precej časa ter morda tudi nekaj živcev. Od pridobivanja davčne številke, izbora dejavnosti, odpiranja transakcijskega računa ipd. do končnega vpisa v poslovni register lahko preteče kar nekaj časa. Če se odločimo za odkup doo, pa se vsem tem birokratskim opravilom izognemo. Lastno firmo z izbranim imenom in dejavnostjo dobimo lahko tudi v enem dnevu in to v kompletu z odprtim transakcijski računom. Odkup doo omogoča, da nemudoma pričnemo s poslovanjem in pozabimo na odvečno birokracijo.

Imate vprašanja glede odkupa d.o.o.?

Odgovore nanje najdete tukaj ali nas pokličete na 041 823 888 ali pošljete email na: [email protected].

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*