Razlogi za odkup podjetja

Prednosti pri odkupu že ustanovljenega podjetja

Odkup podjetja (slika: sunbeltaustin.com)

Odkup podjetja (slika: sunbeltaustin.com)

Pravnih načinov, kako priti do lastništva podjetja je več. V zadnjem času pa postaja odkup podjetja izjemno privlačna alternativa, ki je prepričala že mnoge posameznike. Najbolj razširjen odkup podjetja je odkup družb z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), saj je to pravno organizacijski tip podjetja, ki je v Sloveniji najbolj fleksibilen. V tem članku si bomo ogledali katere prednosti predstavlja odkup podjetja in kakšni so osnovni postopki, ki jih je potrebno v tem procesu opraviti.

Med najbolj pogoste razloge, zaradi katerih se posamezniki odločajo za odkup podjetja, je nizka cena te storitve. Alternativa, ki jo odkup podjetja, ima, je ustanovitev podjetja v lastni režiji. Vendar je samostojno ustanavljanje precej dolgotrajen pravni postopek. Oseba, ki bi rada ustanovila podjetje, mora imeti pripravljen statut oz. pravni akt o ustanovitvi podjetja. Kdor nima pravnih izkušenj, bo imel precej težav pri oblikovanju besedila, saj mora biti to skladno z zakonodajo. Poleg tega pa mora imeti tudi dovolj kapitala, ki je potreben za ustanovitev oz. za vpis pri ustanovitvi v osnovni kapital. Tega odkup podjetja ne predpostavlja. Sam odkup podjetja pomeni, da stranka kupi podjetje, ki je že vpisano v sodni register in je že v celoti konstituirano tako, da lahko posluje v pravnem prometu. Cena za odkup podjetja pa se giblje v rangu nekaj sto evrov, natančna cena pa je seveda odvisna od konkretne ponudbe. Če bi podjetje želeli ustanoviti sami, bi morali bodisi priskrbeti 7.500 evrov denarnih sredstev ali pa določena sredstva, ki znašajo vsaj toliko, če jih vrednostno oceni cenilec.

V primeru, da tudi vas zanima odkup podjetja, pa morate paziti, kje in od koga boste podjetje odkupili. Najbolje je, da to storite pri podjetju, ki se profesionalno ukvarja s prodajanjem družb z omejeno odgovornostjo. V takšnem primeru bo odkup podjetja čist, kar pomeni, da ne boste kupili podjetja, ki ima dolgove ali je kako drugače pravno obremenjeno. Kadarkoli greste v odkup podjetja, morate preveriti, da obstoječe podjetje nima blokiranih računov ali kakšnih drugih pravnih restrikcij, ki bi jih prevzeli, ko bi postali njegov novi lastnik. Resna podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo d.o.o.-jev ne prodajajo tako imenovanih rabljenih podjetij. To pomeni, da če prek njih izvršite odkup podjetja, to podjetje še nikoli ni poslovalo na trgu, ampak je bilo le ustanovljeno in nato je prešlo v mirovanje.

V primeru, da vas zanima odkup podjetja, ker bi se radi prek njega prijavili na kakšen podjetniški razpis, morate preveriti tudi koliko časa je podjetje staro. Zavedati se morate, da podjetniški razpisi mnogokrat veljajo le za nova podjetja, kar pomeni, da niso bila ustanovljena dlje kot leto nazaj. Poleg tega preverite še, koliko časa v povprečju traja pri določenem ponudniku sam prepis podjetja. Hitri ponudniki omogočajo odkup podjetja, s prepisom in s sklepom sodišča v dve do treh delovnih dnevih, nekateri pa celo v enem samem. To je pomemben vidik, če se izteka rok za razpis, na katerega želite kandidirati z odkupljenim podjetjem. Za konec velja omeniti, da je odkup podjetja transparenten in varen posel, sploh če ga izvršite prek kakšnega znanega ponudnika, pazite le, da odkup podjetja ne prinese kakšnih skritih dolgov.

Želite odkupiti novo podjetje?

ustanovitev-doo-korakiPokličite na: 041 823 888, pišite nam: [email protected] ali Izpolnite obrazec

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*