Odprtje d.o.o.

Odprtje d.o.o. je najenostavnejši način, kako do lastnega podjetja

Odprtje d.o.o.

Odprtje d.o.o.

Odprtje d.o.o. je v Sloveniji najpogostejši način, kako priti do lastnega podjetja. Najpogostejša pravno organizacijska oblika podjetja je namreč v Sloveniji d.o.o.. Čeprav Zakon o gospodarskih družbah v Sloveniji omogoča še mnoge druge pravno organizacijske oblike podjetji, dejstvo, da je odprtje d.o.o. najpogostejše odprtje podjetja, nakazuje na to, da je za večino ravno ta pravno organizacijska oblika najbolj praktična.

Za odprtje d.o.o. je potrebno zagotoviti osnovni kapital v višini 7.500€. Odločitev za odprtje d.o.o. namreč pomeni, da bo podjetje postalo pravna oseba, ki bo kot samostojni subjekt nastopala na trgu; osnovni kapital v višini 7.500€ pa tej pravni osebni na nek način zagotavlja njeno kredibilnost. Največ podjetnikov se za odprtje d.o.o. odloča zato, ker je to družba z omejeno odgovornostjo, kar pomeni, da lastnik odgovarja za poslovanje družbe zgolj v višini tega osnovnega vložka v družbo – osnovnega kapitala. Praktično to pomeni, da lastnik oziroma lastniki ob ustanovitvi ta znesek vložijo v podjetje, po tem pa do njega nimajo več finančnih obveznosti. Če gre podjetju dobro, bo to prinašalo dobičke, če gre podjetju slabo, pa bo izguba lastnikov omejena na izgubo tega osnovnega kapitala, ki so ga ob ustanovitvi vložili v podjetje. Odprtje d.o.o. zato ne vključuje velikega tveganja, saj je edino tveganje lastnikov izguba v višini vloženega osnovnega kapitala.

Odprtje d.o.o. pri Firmica.si

Odprtje d.o.o. se uredi v treh korakih. Celoten postopek za vas pripravimo mi, vas potrebujemo le pri obisku notarja.

1-ustanovitev-doo  Izpolnite ustanovitev-doo-koraki   Obrazec  ali pokličite 041 823 888 ali email: [email protected]
2-ustanovitev-doo  Pošljemo vam ponudbo
3-ustanovitev-doo  Podpis pogodbe pri notarju

Drugi razlog, zakaj je odprtje d.o.o. tako priljubljen način, kako priti do lastnega podjetja, se skriva v enostavnosti in preprostosti te pravno organizacijske oblike. Posameznik ali več posameznikov (tako imenovani deležniki) se preprosto odločijo, da želijo imeti podjetje, ga ustanovijo ter vanj vložijo osnovni kapital. Lastništvo nad podjetjem je razdeljeno glede na vložek posameznika, pogoj, ki ga določa ZGD (Zakon o gospodarskih družbah) pa je, da posamezni vložek ne sme biti nižji od 50€. Odprtje d.o.o. je tako zelo enostavno: med deležniki se preprosto sklene pogodba o ustanovitvi, opravi se osnovna birokratska opravila (vpis v Poslovni register Slovenije, odprtje transakcijskega računa družbe ipd.) in d.o.o. je ustanovljen. Tako kot odprtje d.o.o. je tudi njegovo upravljanje zelo enostavno: lastniki oziroma deležniki določijo direktorja ali prokurista družbe, to je zakonitega zastopnika, ki lahko sklepa posle v imenu družbe. Ta je od lastnikov pooblaščen za poslovno vodenje družbe. Direktorju in zaposlenim v družbi pripadajo plače za njegovo delo, lastnikom pa pridajo dobički, ki se izkazujejo v poslovnem izidu podjetja. Ko se odločamo za odprtje d.o.o., se je smiselno pozanimati še o obveznostih, ki jih ima družba do države, naprimer obveznosti od poročanja o poslovanju za namen evidenc (poročanje Agenciji za javno pravne evidence Republike Slovenije (AJPES) in za namen pobiranja davkov (poročanje Davčnemu uradu Republike Slovenije (DURS).

Odprtje d.o.o.:

ustanovitev-doo-koraki Pokličite na 041 823 888, pišite na: [email protected] ali Izpolnite obrazec

Za odprtje d.o.o. se lahko skupno odloči več deležnikov, ki postanejo lastniki, lahko pa se za odprtje d.o.o. odloči tudi en sam posameznik, ki je lahko bodisi fizična bodisi pravna oseba. ZGD to pravno organizacijsko obliko opredeljuje kot enoosebni d.o.o., kar pomeni, da je lastnik podjetja en sama oseba. Vsakdo se lahko tako tudi sam odloči za lastno odprtje d.o.o.. Birokratska opravila edinega lastnika pa se pri tem ne bistveno zmanjšajo, saj to ni samostojni podjetnik (s.p.), ki je ena oseba, temveč imamo v tej situacij opravka z dvema osebama: posameznikom, ki je lahko fizična oseba, in podjetjem, ki postane samostojna pravna oseba.

Imate vprašanja pri odprtju d.o.o.?

Odgovore nanje najdete tukaj.

2 comments on “Odprtje d.o.o.
 1. andreja jevnikar pravi:

  Pozdravljeni!
  Zanima me na kakšen ačin in kako je lahko lastnik oz.solastnik firme tujec ki ne živi in ne dela v Sloveniji—-ali to sploh omogoča naša zakonodaja?
  hvala lp,Andreja

  • Firmica pravi:

   Lastnik podjetja je lahko tujec, direktor pa je lahko nekdo ki:
   – je Slovenski državljan
   – ima stalno prebivališče v Sloveniji
   – ima osebno delovno dovoljenje v Sloveniji za tri leta

   V primeru, da imate dodatna vprašanja nam jih sporočite in vam odgovorimo v najkrajšem možnem času.
   Lahko nas pokličete tudi na 041/823-888 ali pa nam sporočite vašo telefonsko številko in poklicali vas bomo nazaj.

   Ekipa Firmica.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*