Odprtje podjetja

Kako poteka odpiranje podjetja?

Odprtje podjetjaKadar poteka odprtje podjetja je potrebno opraviti številne organizacijske in pravne korake, ki zahtevajo precej napora, časa in v določenih primerih zahtevajo tudi nekaj stroškov. Če vas zanima, na kakšen način je lahko odprtje podjetja najbolj hitro in preprosto izvesti, potem je odgovor preprost: izbrati morate pravno organizacijsko obliko samostojni podjetnik (s.p.) ali pa družbo z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). V teh dveh primerih lahko poteka odprtje podjetja v celoti na spletu. Ne potrebujete nobenega obiska pravnika, notarja ali katerekoli tretje osebe, ki vam bi pomagala pri ustanavljanju. Vendar pa, če se za odprtje podjetja odločate v obliki d.o.o.-ja, potem lahko prek spleta, točneje prek spletne toče e-VEM (vse na enem mestu), odprete le podjetje, ki bo imelo za osnovni kapital denarna sredstva v višini 7.500 evrov. Vsaka družba z omejeno odgovornostjo mora ob registraciji imeti 7.500 evrov ustanovitvenega kapitala, brez tega odprtje podjetja ni možno. Vendar pa zakonodaja dopušča različne oblike vrednosti, ki se vpišejo kot osnovni kapital: lahko se vpišejo delovna sredstva, avtomobili, prikolice, vrednostni papirji, nepremičnine kot so hiše, zemljišča, v poštev pridejo tudi umetnine, drage kovine in podobno. V teh primerih pa za odprtje podjetja morate skozi nekoliko daljši postopek, ki predpostavlja delo cenilca in drugih organov. V tem primeru so tudi stroški, ki jih predstavlja odprtje podjetja višji kot v primeru, da lahko zagotovite denarna sredstva za osnovni kapital podjetja.

Odpiranje podjetja v praksi

Ustanovitev podjetja se uredi v treh korakih. Celoten postopek za vas pripravimo mi, vas potrebujemo le pri obisku notarja.

1-ustanovitev-doo  Izpolnite ustanovitev-doo-koraki   Obrazec  ali pokličite 041 823 888 ali email: [email protected]
2-ustanovitev-doo  Pošljemo vam ponudbo
3-ustanovitev-doo  Podpis pogodbe pri notarju

Denarna sredstva pri odpiranju podjetja

Vendar pa se morate zavedati, da lahko denarna sredstva, ki se vpišejo kot kapital podjetja, tudi uporabite za nakup delovnih sredstev, te pa nato vpišete kot osnovni kapital. Če ste za osnovni kapital za odprtje podjetja dobili posojilo od sorodnikov, lahko že naslednji dan, ko je podjetje pravno formalno ustanovljeno, ta denar vrnete in sicer tako, da si ga od podjetja izposodite in vrnete posojilodajalcu. Nato pa vi prevzamete dolg do vašega lastnega podjetja. Vendar pri takšnih finančnih mahinacijah, ki so popolnoma legalne, vseeno raje najdite strokovno pravno pomoč.

Zagotovo pa za odprtje podjetja ni dovolj to, da se prebijemo skozi formalnosti odpiranja, ampak je ključen predvsem poslovni načrt, na podlagi katerega bomo gradili poslovno pot. Odprtje podjetja je običajno sklepni korak, ki ga naredimo, ko smo preverili vse možne vidike poslovne ideje. Najpomembnejša je ocena stanja na trgu. Kadar je odprtje podjetja zaključeno, se mora podjetje čim prej plasirati na trg in pridobiti prva naročila, še najboljše pa je, če še pred pričetkom poslovanja obstajajo dogovori, ki pa so večinoma neobvezujoči, saj se pogodbe še ne glasijo na pravnega subjekta (podjetje), ki se šele ustanavlja. Naslednja pomembna točka je kadrovanje. Če planirate, da po tem, ko bo odprtje podjetje zaključeno, boste zaposlovali, je potrebno prijaviti osebe v obvezno socialno zavarovanje, kar predstavlja nekaj birokratskega dela, pri katerem novi podjetniki nedvomno potrebujejo strokovno pomoč. Pri nekaterih vidikih poslovanja so kazni za nepravilno vodenje postopkov tako visoke, da se pravil ne splača nikoli spregledovati. Najbolj se vam bo izplačalo, če bo odprtje podjetja potekalo na pravno in formalno pravilen način, saj je prostora za optimizacijo stroškov na drugih področjih več kot na tem. Le na tak način se lahko odprtje podjetja izpelje v smeri poslovnega uspeha.

Imate vprašanja pri odpiranju podjetja?

Odgovore nanje najdete tukaj ali nas pokličete na 041 823 888 ali pošljete email na: [email protected].

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*