Podjetje prodam

Ali lahko podjetje prodam?

Podjetje prodam

Podjetje prodam

V vsakem trenutku, če je seveda za to prisotno tudi povpraševanje, lahko podjetje prodam, če sem njegov lastnik. Ta postopek je potrebno izvesti s pomočjo notarja, kar pomeni, da pride tem nastanejo še notarski stroški, ki se obračunajo po znani tarifi. Če podjetje prodam, potem s tem prenesem lastništvo na drugo osebo. Vendar pa preprosta prodajna pogodba ni dovolj. Uspešno lahko podjetje prodam le tako, da se v sodnem registru spremeni lastništvo. To spremembo pa lahko vnese le registrsko sodišče. Postopek, s katerim lahko podjetje prodam, bo zaključen šele takrat, ko bo sodišče o prenosu lastništva izdalo pozitivno odločbo.

Podjetje prodam

Če imate namen prodati podjetje nas kontaktirajte. Celoten postopek za vas pripravimo mi, vas potrebujemo le pri obisku notarja. Lahko le to tudi le posredujemo.

1-ustanovitev-doo  Pokličite 041 823 888 ali email: [email protected]
2-ustanovitev-doo  Pošljemo vam ponudbo
3-ustanovitev-doo  Podpis pogodbe pri notarju

Podjetje prodam – posreduje ga Firmica.si

Obstajajo različni razlogi, zakaj lahko podjetje prodam. Nekateri podjetniki imajo takšno podjetniško strategijo, da zaženejo podjetje, vzpostavijo posel, nato pa ga prodajo. Tudi sam se lahko kadarkoli odločim, da svoje podjetje prodam, vendar pa se moram zavedati, da je njegova vrednost le tolikšna, kolikor mi zanj ponudi trg. Čeprav lahko sam močno vrednostim svojo dobaviteljsko mrežo ali pa dolg seznam stalnih strank, če zanje ne dobim kupca, cena očitno ni primerna. V primeru, da podjetje prodam in se lotim novega posla z novim podjetjem, potem me mora pri tem gnati poslovni motiv, ki odraža to, da sem v podjetje in njegovo poslovanje vložil manj denarja, kot ga bom s prodajo dobil.

Na drugi strani pa lahko podjetje prodam tudi iz drugih razlogov. Pogost motiv je pridobitev poslovnega parterja, ki bi s svojim vstopom v lastništvo lahko prispeval dodaten kapital za investiranje. Pri tem podjetje prodam le v določenem deležu in ne v celoti. Če si želim zagotoviti možnost obvladovanja podjetja, potem moram paziti, da ostane lastništvo v moji večinski lasti, se pravi, da imam v lasti več kot 50 odstotkov podjetja.

Delna prodaja podjetja je odličen način za širitev, vendar pa lahko pomaga tudi v primeru, da zaradi slabših poslovnih odločitev v preteklosti, financiramo dodatne investicije za korekcijo poslovanja v prihodnosti. Zavedati pa se moram, da če podjetje prodam takrat, ko je poslovanje oslabljeno, če je ima podjetje visok dolg, ki ga težko odplačuje in podobno, bo njegova vrednost precej nižja, ker je preveč tvegano. V navezavi na pravkar povedano, lahko pričakujem, da bom najvišjo ceno za svoje podjetje dobil takrat, ko bo razmerje med dolgom in kapitalom bistveno v prid drugega. Vendar pa se zastavlja vprašanje, kdaj je res smiselno, da podjetje prodam. Takrat, kadar posluje odlično, mi prinaša kot lastniku dobiček, vendar pa ima takrat visoko tržno vrednost in nasprotno. Najboljši čas za prodajo je takrat, kadar z določeno mero gotovosti lahko predvidim upad poslovnega uspeha, vendar pa tega trg še ni prepoznal. Včasih je tak uvid možen, saj poslovnež s podjetniškimi izkušnjami pridobi občutek o trendih, ki je mnogokrat precej zanesljiv, seveda pa lahko kdaj tudi vara.

Imate vprašanja glede prodaje podjetja?

Odgovore nanje najdete tukaj ali nas pokličete na 041 823 888 ali pošljete email na: [email protected].

 

Podjetje prodam
4.5 (90%) 2 votes

Firmica.si

  • Nakup firmeNakup firme Kdaj je smiselno kupiti firmo? Posameznik lahko postane lastnik podjetja na več načinov. Lahko se odloči, da podjetje ustanovi sam ali pa se pridruži […]
  • Prodaja d.o.o.Prodaja d.o.o. Nakup družbe z omejeno odgovornostjo Ena izmed težav, s katero se soočajo podjetniki pri ustanovitvi novega podjetja, je zagotavljanje osnovnega kapitala. […]
  • Odkup firme – postopekOdkup firme – postopek Hiter in enostaven nov začetek Odkup firme je najpreprostejši način, kako pričeti nemudoma uresničevati lastno poslovno idejo. Običajno moramo namreč […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*