Postopek ustanovitve podjetja

Postopek ustanovitve podjetja prek VEM točke

Postopek ustanovitve podjetja

Postopek ustanovitve podjetja

Postopek ustanovitve podjetja je v Sloveniji postal precej bolj enostaven. Uvedene so bile VEM točke, pri čemer kratica označuje Vse na enem mestu. Kot že to ime pove, je poskušala s tem država postopek skrčiti na tak način, da se birokratski koraki ustanavljanja lahko izvedejo na enem mestu. S tem ni več potrebe po obiskovanju številnih uradnih služb, notarjev in podobno, kot je bilo v preteklosti, ampak lahko celoten postopek ustanovitve podjetja vodimo na enem kraju. Dejstvo je, da mora država poskrbeti, da so formalni postopki pri ustanavljanju podjetij čim bolj preprosti, saj je to velika motivacija za ljudi, da se odločijo za podjetniško pot. Če so postopki zapleteni, je to ena izmed največjih ovir. Poenostavljanje birokracije za ustanovitve podjetja temelji predvsem na evropskih standardih, ki spodbujajo razvoj malih in srednje velikih podjetij. Vendar pa nov postopek ni le toliko bolj preprost, ampak tudi popolnoma brezplačen, podjetniku torej ni potrebno plačati nobene upravne takse ali česarkoli, kar je povezano s samim postopkom ustanovitve.

Kako poteka ustanovitev podjetja?

Ustanovitve podjetja se opravi v treh korakih. Celoten postopek za vas pripravimo mi, vas potrebujemo le pri obisku notarja.

1-ustanovitev-doo  Izpolnite ustanovitev-doo-koraki   Obrazec  ali pokličite 041 823 888 ali email: [email protected]
2-ustanovitev-doo  Pošljemo vam ponudbo
3-ustanovitev-doo  Podpis pogodbe pri notarju

Poleg običajne fizične točke VEM pa je na razpolago tudi spletni portal e-VEM. Spletni e-VEM ponuja identični postopek ustanovitve kot fizični VEM, le da je v primeru elektronske različice ustanovitev podjetja d.o.o. še hitrejši. Z njim se postopek ustanovitve podjetja lahko zaključi dobesedno z nekaj kliki na miškinem gumbu. Res pa je ena izmed pomanjkljivosti obeh različic VEM točk ta, da lahko prek njih izvedemo samo ustanovitev v pravno organizacijski obliki samostojnega podjetnika ali pa družbe z omejeno odgovornostjo. Vse ostale pravno organizacijske oblike kot so delniška družba, komanditna družba, družba z neomejeno odgovornostjo itn. še niso poenostavljene. Res pa je, da se novi podjetniki običajno odločajo bodisi za s.p. bodisi za d.o.o., tako da točke VEM pokrivajo večino.

Pri uporabi e-VEM pa je potrebno vedeti še to, da za uspešen ustanovitev podjetja novi podjetnik potrebuje kvalificirano digitalno potrdilo. Na voljo imamo nekaj komercialnih ponudnikov te storitve, vendar pa je mogoče pridobiti tudi popolnoma brezplačno kvalificirano digitalno potrdilo. Postopek je izjemno preprost: na upravni enoti oddamo vlogo in že v nekaj dneh lahko potrdilo aktiviramo. Tako da je tudi iz tega vidika ustanovitev podjetja lahko dejansko popolnoma brezplačna.

Ustanovite podjetje pri Firmica.si

Vendar ima ustanavljanje podjetja prek e-VEM točke tudi nekatere omejitve. Takšna je denimo v primeru d.o.o. –ja, saj lahko ustanovimo samo enostavno obliko. Postopek ustanovitve v obliki družbe z omejeno odgovornostjo po zakonu zahteva obstoj ustanovitvenega kapitala. Ta mora znašati najmanj 7.500 evrov. Vendar pa je lahko ta vrednost dosežena z denarnim vložkom, stvarnim vložkom ali pa s kombinacijo obojega. Žal pa ustanavljanje podjetja prek e-VEM točke podpira samo ustanovitveni kapital v obliki denarnega vložka. Portal namreč omogoča takojšnje odprtje začasnega TRR na katerega se položi ustanovitveni kapital. V primeru, da bi za ustanovitveni kapital želeli vpisati kakšna delovna sredstva, službeno vozilo, vrednostne papirje, zemljišče, poslovne prostore in podobno se bo postopek ustanovitve podjetja nekoliko zavlekel in ne bo izvedljiv prek e-VEM. Teh problemov pri ustanovitvi s.p. –ja seveda ni, saj takšna oblika družbe ne zahteva ustanovitvenega kapitala.

Imate vprašanja glede ustanovitve svojega podjetja?

Odgovore nanje najdete tukaj ali nas pokličete na 041 823 888, 040 823 888 ali pošljete email na: [email protected]. Najdete nas tukaj: placeTehnološki park 24, 1000 Ljubljana, Slovenija, EU

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*