Želite narediti prepis d.o.o.

Kako poteka prepis d.o.o. –ja

Prepis d.o.o.

Prepis d.o.o. (slika: Shutterstock)

O tem, kako poteka prepis d.o.o., zelo pogosto razmišljajo lastniki družinskih podjetij. Tudi v Sloveniji imamo kar nekaj podjetij, ki imajo dolgo tradicijo, ta pa se je lahko ohranjala in obnavljala skozi rodove zato, ker se je lastništvo prenašala po družinskih članih. Pri tem se je prenos dogajal iz starejše na mlajšo generacijo. Nič drugače ni tudi danes, ko gre za prepis d.o.o. –jev v primeru družinskih podjetij. Zelo pomemben podatek, ki ga je potrebno izpostaviti prav v primeru družinskega podjetništva, je možnost, da ostane prepis d.o.o. –ja popolnoma brezplačen. Pomembno je predvsem dvoje. Prepis d.o.o. –ja se mora izvršiti na ime družinskega člana. Vendar pa mora biti prepis d.o.o. –ja izveden na naslednika iz prvega dednega reda. Običajno gre za sinove ali hčere lastnina, ki bodo podjetje prevzeli in ga vodili v prihodnosti.

Kako poteka prepis d.o.o.?

Prepis d.o.o. se opravi v treh korakih. Celoten postopek za vas pripravimo mi, vas potrebujemo le pri obisku notarja.

1-ustanovitev-doo  Izpolnite ustanovitev-doo-koraki   Obrazec  ali pokličite 041 823 888 ali email: [email protected]
2-ustanovitev-doo  Pošljemo vam ponudbo
3-ustanovitev-doo  Podpis pogodbe pri notarju

Prepis d.o.o. pri Firmica.si

Kadar gre za tak namen, je pomembno izpostaviti, da bo ostal prepis d.o.o. –ja neobdavčen samo v primeru, da nasledniki ne bodo prenehali z izvajanjem dejavnosti podjetja v naslednjih petih letih. S tem želi država preprečiti, da bi nasledniki brezplačno prejeli podjetje, ga zaprli in iz njega prenesli denar na svoje osebne račune. Seveda kot novi lastniki, ko je enkrat prepis d.o.o. –ja izvršen, to lahko naredijo, pri tem jih seveda zakon ne more ovirati. Vendar pa bodo za to plačali davek. Potrebno je vedeti, da v primeru, ko naslednik pred potekom petletnega obdobja prekine z izvajanjem dejavnosti, za katero je podjetje ustanovljeno, se prepis d.o.o. –ja šteje kot povišanje premoženja. Vsako povišanje premoženja pa pade pod register, ki ga ureja dohodnina.

Celoten proces, ki je potreben, da se izvrši prepis d.o.o. –ja na novega lastnika oziroma naslednika, ureja Zakon o gospodarskih družbah in tudi Zakon o prevzemih. Vsako podjetje lahko izda delnice, s čimer poveča svoj kapital. Vsaka delnica, kot že ime pove, pa prestavlja določen lastniški delež. Z nakupom delnic lastniki pridobijo glasovalne pravice, ki so pomembne pri glasovanju na skupščinah podjetja, na katerih se odloča o nadaljnjem razvoju podjetja, o delitvi dobička, o vodstvu podjetja itn.

Kadar gre za prepis d.o.o. –ja na novega lastnika ali na več novih lastnikov, se pravni status tega izvede šele takrat, kadar pride do spremembe v sodnem registru. Pri tem je potrebno izpolniti nekaj obrazcev, ki jih administrira AJPES. Vse potrebne informacije o tem, kako se obrazci izpolnjujejo, je mogoče najti na spletni strani AJPES-a.

Res pa je, da ima lahko prepis d.o.o. –ja na naslednike oziroma na nove lastnike, precej pravnih implikacij, predvsem kar se tiče davčnega vidika. Zato je zelo pomembno, da je postopek za prepis d.o.o. –ja voden strokovno in profesionalno. Najbolje je, če se pri tem najde zunanjo pomoč nekoga, ki se s takšnimi procesi ukvarja na najvišjem nivoju.  Drugače pa se vsi upravni postopki, ki so povezani s tem, da se lahko izvede prepis d.o.o. –ja, vodijo na vstopnih točkah VEM oziroma Vse na enem mestu. Določene vloge za spremembe v sodnem registru pa je mogoče vlagati tudi prek elektronske VEM točke. S tem je zagotovljeno, da se prepis d.o.o. –ja izvede hitro in predvsem poceni.

Imate vprašanja za prepis d.o.o.?

Odgovore nanje najdete tukaj ali nas pokličete na 041 823 888 ali pošljete email na: [email protected].

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*