Prispevki po novem samozaposleni

Oprostitev plačevanja prispevkov za samozaposlene po 1. juliju 2013

Prispevki po novem samozaposleni )slike: Shutterstock)

Prispevki po novem samozaposleni) slike: Shutterstock)

S tem, ko se samozaposlene osebe vpišejo v register, morajo pričeti plačevati prispevke, vendar pa bodo prispevki po novem samozaposleni lahko plačevali v precej nižjem znesku, kot so to počeli do sedaj. Od 1. julija 2013 dalje bodo prispevki po novem samozaposleni za obdobje enega leta plačevali samo v višini 50 odstotkov vrednosti, ki velja danes. To je odlična priložnost za vse tiste, ki imajo poslovno idejo in razmišljajo o samozaposlitvi. Država v zadnjih letih poskuša na različne načine spodbuditi podjetniške iniciative in eden izmed načinov je zniževanje davkov. S tem, ko bodo prispevki po novem samozaposleni plačevali po znižani stopnji, se jim bo za prvo leto poslovanja davčna obveznost bistveno znižala. Mogoče se zdi, da je eno letno obdobje, ko bodo prispevki po novem samozaposleni plačevali le 50 odstotkov zneska, prekratko, vendar to ni ravno gotovo. Običajno imajo podjetniki, ko pričnejo z realizacijo poslovne ideje, največ problemov v prvih mesecih poslovanja. To je obdobje prvega prodiranja na trg, ko je povpraševanje po proizvodih ali storitvah še nizko, lovijo se pri različnih vidikih poslovnega procesa in se nasploh privajajo na dinamiko posla. Za to obdobje bodo prispevki po novem samozaposleni plačevali manj in s tem bodo imeli precej manj težav pri tem, da preživijo prvo fazo preizkusa na trgu.

Potrebujete nov d.o.o.?

Nov d.o.o. se kupi v treh korakih. Celoten postopek za vas pripravimo mi, vas potrebujemo le pri obisku notarja.

1-ustanovitev-doo  Izpolnite ustanovitev-doo-koraki   Obrazec  ali pokličite 041 823 888 ali email: [email protected]
2-ustanovitev-doo  Pošljemo vam ponudbo
3-ustanovitev-doo  Podpis pogodbe pri notarju

Na to, da bodo prispevki po novem samozaposleni plačevali v prvem letu manj, je potrebno gledali kot na neke vrste dodatno subvencijo. Kadar država zniža davek, se poveča razpoložljiv prihodek podjetja. Privarčevan znesek lahko ponovno investira, odplača z njim stare dolgove ali pa ga kako drugače porabi za izboljšavo poslovnega procesa. Ravno obdobje prvega leta pa je tisto ključno obdobje, ko ima podjetje največ težav in če to obdobje preživi, potem je na dobri poti za prihodnost.

Prispevki po novem samozaposleni

Vendar pa bodo prispevki po novem samozaposleni plačevali po znižani stopnji tudi v drugem letu poslovanja. Delno oprostitev plačila prispevkov v drugem letu poslovanja bo znašalo 30 odstotkov današnje vrednosti. Tudi na to znižanje je potrebno gledati na enak način kot na znižanje oziroma oprostitev plačila prispevkov v prvem letu poslovanja. Nekatera podjetja potrebujejo daljše obdobje, da pričnejo poslovati na stabilen način, pri čemer stabilnost pomeni predvsem razpolaganje z denarnim tokom, ki ne prekomerno niha. S tem, ko bodo prispevki po novem samozaposleni tudi v drugem letu plačevali po znižani stopnji, bodo lahko posredno vplivali na stabilnost razpoložljivega prihodka.

Poudariti je potrebno, da bodo prispevki po novem samozaposleni po znižani stopnji plačevali le posamezniki, ki bodo v register vpisani šele po 1. juliju 2013. To pomeni, da vsi tisti, ki so trenutno že samozaposleni, žal ne bodo morali uveljavljati pravice do oprostitve deleža pri plačevanju prispevkov, saj do tega znižanja ne bodo upravičeni. Pri tem pa je potrebno opozoriti še na to, da prispevki po novem samozaposleni ne bodo mogli uveljavljati v okviru oprostitve tudi tisti, ki so že bili vpisani v register. To velja za vse oblike opravljanja samostojne dejavnosti. Torej bodo prispevki po novem samozaposleni plačevali po nižji stopnji le, če se po 1. juliju 2013 prvič vpišejo v register, tako da se vam mogoče splača počakati do tega datuma.

Imate vprašanja glede prispevkov po novem za samozaposlene ali nakupa d.o.o.?

Odgovore nanje najdete tukaj ali nas pokličete na 041 823 888 ali pošljete email na: [email protected].

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*