Prodaja d.o.o.

Prodaja podjetija je postala razširjena poslovna praksa

Prodaja podjetja

Prodaja podjetja

Prodaja podjetja je postala zelo razširjena poslovna praksa. V tej praksi prodajalec prodaja podjetja, ki so na novoustanovljena za namen te prodaje same. Kupec podjetja pa ima to prednost, da do lastnega podjetja pride v zelo hitrem času, ne da bi se moral pri tem ukvarjati z birokracijo in papirji vseh vrst, ki sicer omogočajo ustanovitev podjetja. Prodaja podjetja torej omogoča, da se sam kupec, v zameno za ustrezno denarno nadomestilo, izogne birokratski postopkom vpis podjetja v Poslovni register Slovenije, postopkom pridobitve davčne številke, poprtja transakcijskega računa, notarskim postopkom in podobnim birokratskim obveznostim, ki pravno urejajo status podjetja. Ker utegnejo biti navedeni postopki zamudni za nekoga, ki se z njimi prvič ukvarja, pomeni prodaja podjetja način, kako v najkrajšem možnem času priti do lastnega podjetja.

Želite prodati podejtje?

Kontaktirajte nas
tel 041 823 888 tel 040 823 888 tel 070 823 888 mail [email protected] place Tehnološki park 24, Ljubljana ali oddajte sporočilo v spodnjem obrazcu:

Vaš eMail (obvezno)

Sporočilo

Drugi pomemben razlog za nastanek te poslovne prakse je, da omogoča prodaja podjetja kupcu ustanovitev d.o.o. brez vloženih lastnih sredstev za osnovni kapital. D.o.o. je najpogostejša pravno organizacijska oblika podjetja v Sloveniji. Pogoj za ustanovitev d.o.o. pa je osnovni kapital v višini 7.500€, ki ga vplačajo deležniki ali deležnik (torej lastniki oz. lastnik) ob ustanovitvi. Osnovni kapital je lahko zagotovljen z denarnim vložkom ali s stvarnim vložkom (torej premičnino ali nepremičnino v višini vrednosti osnovnega kapitala). Prodaja podjetja oz. njegov nakup pa kupcu omogoči, da se izogne vplačilu osnovnega kapitala in namesto tega kot lastnik postane dolžnik lastnemu podjetju v višini tega zneska. Ker bi se marsikdo rad lotil lastnega posla, čeprav nima razpoložljivih sredstev v višini osnovnega kapitala in istočasno pa ne bi ral samostojni podjetnik (s.p.), je prodaja podjetja praksa, ki omogoči, da se posameznik ali posamezniki pričnejo nemudoma ukvarjati s svojim poslom, ne da bi izgubljal časa za iskanje sredstev za osnovni kapital.

Prodja podjetja v praksi

Prodaja podjetja se uredi v treh korakih. Celoten postopek za vas pripravimo mi, vas potrebujemo le pri obisku notarja.

1-ustanovitev-doo  Izpolnite ustanovitev-doo-koraki   Obrazec  ali pokličite 041 823 888 ali email: [email protected]
2-ustanovitev-doo  Pošljemo vam ponudbo
3-ustanovitev-doo  Podpis pogodbe pri notarju

Prodaja novega d.o.o. in varnost

Razlogov, zakaj postaja prodja podjetja tako razširjena je torej več. Najpogostejši je ta, da se hočejo kupci izogniti birokratskim opravilom, za katere vemo, da utegnejo biti predvsem v Sloveniji pravi trn v peti. Ko ima nekdo poslovno idejo, bi namreč rad čim prej pričel z njeno realizacijo. Izgubljanje časa z birokratskimi praksami pa lahko človeku vzame precej motivacije. Poleg tega bi bil sam čas, ki ga poslovnež uporabi za formalnosti povezave z ustanovitvijo podjetja, bolje izkoriščen, če poišče zanesljivo podjetje, ki prodaja podjetja, ter svoj čas tako izključno nameni lastnemu poslu. Ob ustanovitvi d.o.o. je prodaja podjetja priročna tudi zato, ker kupcu pravnik pomagajo pri vložitvi osnovnega kapitala na način, da mu v danem trenutku ni potrebno fizično zagotoviti sredstev v višini osnovnega kapitala. Lastnik podjetja postane formalno dolžnik podjetju in njegovo lastno podjetje je njegov upnik, to pa je isto, kot če bi dejansko vložili 7.500€ osnovnega kapitala v gotovini. Najpogostejša prodaja podjetja je namreč ravno d.o.o., pri katerem lastnik za podjetje odgovarja v višini osnovnega kapitala; če je lastnikov več, se seveda ta odgovornost porazdeli med vse lastnike do skupne višine 7.500€. Če je lastnik tako tudi upnik do podjetja, to pomeni, da ima njegovo lastno podje do njega terjatev v višini navedenega zneska. Prodaja podjetja je tako tudi praktična rešitev za vprašanje, kako do osnovnega kapitala.

Imate vprašanja pri prodaji podjetja?

Odgovore nanje najdete tukaj ali nas pokličete na 041 823 888 ali pošljete email na: [email protected].

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*