Registracija d.o.o.

Prednosti pri ustanavljanju družbe z omejeno odgovornostjo

Registracija d.o.o. (slika: shutterstock)

Registracija d.o.o. (slika: shutterstock)

Registracija d.o.o. pomeni ustanovitev podjetja, ki bo poslovalo pod pravno organizacijsko obliko družbe z omejeno odgovornostjo. Obstajajo različni razlogi, zakaj je registracija d.o.o. boljša od registracije katere druge oblike podjetja. Običajno se bodoči podjetniki odločajo med družbo z omejeno odgovornostjo in samostojnim podjetnikom. In v luči te izbire se registracija d.o.o. velikokrat izkaže bolj privlačna zaradi pravnih implikacij lastnika. Samostojni podjetnik namreč odgovarja tudi pri poslovanju s celotnim svojim premoženjem. To pomeni, da v primeru, ko gre posel slabo, ko posel ne zadosti zastavljenim ciljem, ko kupci ne poravnajo računov itn., mora za obveznosti, ki jih ima samostojni podjetnik sam odgovarjati tudi s svojo nepremičnino avtomobilom in drugim premoženjem, ki je vpisano na njegovo ime. Prav zaradi tega, se mnogim zdi registracija d.o.o. boljša alternativa, saj v tem primeru lastnik ne odgovarja z vsem svojim premoženjem, ampak le s tistim delom, ki ga je vložil v podjetje. Njegova osebna lastnina je popolnoma izvzeta.

Registracija d.o.o. v praksi

Ustanovitev podjetja se uredi v treh korakih. Celoten postopek za vas pripravimo mi, vas potrebujemo le pri obisku notarja.

1-ustanovitev-doo  Izpolnite ustanovitev-doo-koraki   Obrazec  ali pokličite 041 823 888 ali email: [email protected]
2-ustanovitev-doo  Pošljemo vam ponudbo
3-ustanovitev-doo  Podpis pogodbe pri notarju

Varnost registracije d.o.o.

V tej luči se zdi registracija d.o.o. nekoliko bolj varna, saj ljudje zelo ne radi izpostavljamo nevarnosti vsega, kar si lastimo. Vendar pa po drugi strani odločitev za registracijo s.p.-ja pomeni tudi bolj previdno dinamiko poslovanja, kar lahko predstavlja določene prednosti, ker so podjetniki v tem primeru bolj zadržani pred sprejemanjem tveganja. Vendar pa je tudi od narave samega poslovnega okolja, v katerem deluje podjetje, odvisno, katera oblika je boljša. Sicer pa velja opozoriti, da je registracija d.o.o. v poslovni kulturi slovenskega okolja bolj spoštovana kot ustanovitev s.p.-ja. V resnici nekih realnih razlogov za to ni, ampak gre za poslovno – kulturno specifiko, ki pa jo morajo podjetniki vedno upoštevati, saj delujejo v širšem okolju, ki tako ali drugače učinkuje na poslovno uspešnost.

Med enega izmed ključnih razlogov, zakaj je registracija d.o.o. primerna, je poslovno partnerstvo. V primeru, da bi več posameznikov skupaj želelo realizirati neko poslovno idejo, je registracija d.o.o. daleč najboljša oblika. Glede na začetni kapitalski vložek se porazdeli lastništvo podjetja in v skladu s tem tudi participacija na dobičku, ki ga bo podjetje v prihodnosti realiziralo. Seveda se na tak način lahko tudi precej lažje pridobijo investitorji, ki nočejo sodelovati v podjetju drugače kot prek lastne investicije, ki jim bo v prihodnosti, če se bo podjetje razvilo, prineslo seveda tudi dobiček. Še ena prednosti, ki jo ima registracija d.o.o., je, da je ta pravno organizacijska oblika iz pravnega vidika veliko bolj ugodnejša kot samostojno podjetništvo.

Če za konec pogledamo še birokratski vidik, ki ga predstavlja registracija d.o.o., velja opozoriti, da je najlažje ustanoviti tako imenovani enostavni d.o.o. Pri tem je registracija d.o.o. najbolj poceni in hitra. Registracija d.o.o. v tem primeru poteka na treh nivojih: vložki se vplačajo izključno v denarju in sicer v višini 7.500 evrov, akt o ustanovitvi se sklene na vnaprejšnjem VEM obrazcu in se ga ne da spremeniti in na koncu se družbenik odloči, da vodi elektronsko knjigo sklepov. Na tak način je registracija d.o.o. prek točke VEM možna v enem dnevu. Še lažja pa je registracija d.o.o. prek spletnega mesta e-VEM, ki se v teh treh nivojih zaključi že v nekaj klikih.

Imate vprašanja pri registraciji d.o.o.?

Odgovore nanje najdete tukaj ali nas pokličete na 041 823 888 ali pošljete email na: [email protected].

 

2 comments on “Registracija d.o.o.
 1. darjandrav. pravi:

  Pozdrav

  zanima me kako je z odpiranjem popoldanskega s.p. na hrvaškem. v sloveniji imam žago (pilana) katere ne želim zatvoriti. podjetje želim odpreti na hrvaškem vendar kot popoldanski s.p. ker sem v sloveniji našel drugo službo. kako odprem popoldansko obrt? (obrt v kateri lahko radiš do 20h na teden).

  Lp

  • Firmica .si pravi:

   Pozdravljeni,

   Pred odpiranjem obrti na Hrvaškem, mora oseba pridobiti dovoljenje za delo ali dovoljenje za prebivanje, razen če ni drugače določeno. Na osnovi delovnega dovoljenja in stalnega prebivališča lahko na podlagi splošnih in posebnih pogojev, določenimi v obrti, opravlja dejavnosti trgovine ali obrti podobno dejavnost. Statusna vprašanja ureja Zakon o tujcih (NN, 130/11 in 73/13).

   V primeru dodatnih vprašanj nam pošljite email na [email protected]

   Lep pozdrav
   Firmica team

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*