Registracija firme

Samostojni podjetnik ali družba z omejeno odgovornostjo?

Registracija firme (slike: Shutterstock)

Registracija firme (slike: Shutterstock)

Vsaka poslovna dejavnost mora potekati na legalen način in prvi pomemben korak je registracija firme. Vse postopke, omejitve in določila pri tem ureja Zakon o gospodarskih družbah. Registracija firme je nekoliko različna glede na to, za kakšen tip pravno organizacijske oblike družbe se podjetnik odloča. Običajno se podjetniki, ki ustanavljajo svoje prvo podjetje, odločajo med tem ali bi izbrali pot samostojnega podjetnika ali pa družbo z omejeno odgovornostjo. Razlike pri tem, kakšne so pravne posledice ustanovitve prve ali druge družbe, so precej velike.

Kako poteka registracija firme?

Registracija firme se naredi v treh korakih. Celoten postopek za vas pripravimo mi, vas potrebujemo le pri obisku notarja.

1-ustanovitev-doo  Izpolnite ustanovitev-doo-koraki   Obrazec  ali pokličite 041 823 888 ali email: [email protected]
2-ustanovitev-doo  Pošljemo vam ponudbo
3-ustanovitev-doo  Podpis pogodbe pri notarju

Registracija firme pri Firmica.si

Registracija firme v obliki samostojnega podjetnika pomeni, da bo dejavnost opravljala fizična oseba, če pa se registrira družbo kot družbo z omejeno odgovornostjo, pa je nosilec dejavnosti pravna oseba. Naslednja pomembna razlika je s prispevki. Registracija firme kot s.p. predvideva tri različne možnosti plačevanja prispevkov. Prva predvideva plačevanje polnega zneska. Ta primer velja, ko je bila izvedena običajna registracija firme kot s.p. V primeru, da je bila registracija firme izvedena v obliki popoldanskega s.p. – ja pa je možno uveljaviti pravico do plačevanja nižjih prispevkov. Za zaposlene s 40 urnim tedenskim delavnikom znaša znesek prispevkov 35 evrov, za tiste s krajšim delavnikom in za dijake ter študente pa je znesek v višini 150 evrov mesečno. Če pa je bila izvedena registracija firme kot tako imenovani normirani s.p., se vnaprej plačuje davčno stopnjo, ki je izračunana na podlagi prihodkov od katerih so odšteti stroški poslovanja. Naslednji pomembni davčni vidik je, da je pri d.o.o. –ju fiksna davčna stopnja na dohodek pravnih oseb, ki znaša 18 odstotkov. Vendar v primeru kapitalskega dobička je potrebno prišteti še dodatnih 25 odstotkov davka. Registracija firme v obliki s.p. pa predvideva najnižjo davčno stopnjo pri 16 odstotkih do zneska nekaj pod 8.000 evri, dobiček nad tem zneskom pa je obdavčen s 27 odstotki. Naslednja meja predstavlja že 41 odstotni davek. V primeru, da predvidevate nižje prihodke, je registracija firme kot s.p. precej bolj davčno ugodna, kot je razvidno iz pravkar navedenih podatkov.

Poleg tega je potrebno poudariti, da je registracija firme kot družba z omejeno odgovornostjo potreben tudi ustanovitveni kapital, ki ne sme biti nižji od 7.500 evrov. Vsaj pri ustanavljanju prve družbe je lahko to kar velik zalogaj za podjetnika. Res pa je, da se kot ustanovitveni kapital poleg denarnega vložka štejejo tudi stavni vložki, kot so delovna sredstva, poslovni prostori, premičnine itn.

Registracija firme kot družbe z omejeno odgovornostjo pa predstavlja zelo veliko prednost na področju osebne odgovornosti. Potrebno je namreč posebej poudariti, da samostojni podjetniki odgovarjajo za poslovanje svoje družbe s celotnim osebnim premoženjem. To pomeni, da če gre s.p. v stečaj, gre v stečajno maso vsa osebna lastnina samostojnega podjetnika. Drugače pa velja v primeru, če je bila registracija firme izvedena v obliki družbe z omejeno odgovornostjo, kajti omejena odgovornost pomeni prav to, da podjetnik oziroma lastnik podjetja ne odgovarja s svojim osebnim premoženjem. Edina izguba, ki jo lahko ima, če gre podjetje v stečaj, je finančni oziroma stvarni vložek, ki ga je prenesel v podjetje. Kadar se odločate kakšna registracija firme,bi bila najbolj primerna za vas, morate upoštevati predvsem davčni vidik in vidik osebne odgovornosti.

Imate vprašanja za zaposlovanje tujcev?

Odgovore nanje najdete tukaj ali nas pokličete na 041 823 888 ali pošljete email na: [email protected].

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*