Slovenija, raj za biznis?

Zgodba tehnološkega podjetja Caen Els, ki je namesto Italije izbralo Sežano

Ko je skupina Italijanov pred leti odpirala podjetje, se je odločala med italijanskimi Miljami pri Trstu in slovensko Sežano. Po tehtnem premisleku so se odločili za sežanski podjetniški inkubator. Zakaj?

Slovenija, raj za biznis

Slovenija ima hiter in poceni birokratski aparat. Edina slaba stvar je, da ti ob petih popoldne nihče več ne dvigne telefona.
Tržičan Enrico Braidotti (v ospredju) z ekipo podjetja Caen Els

Caen Els je eno od mnogih italijanskih podjetij, ki so za svoj sedež namesto Italije izbrala Slovenijo. Letos v prvih devetih mesecih so samo na Primorskem Italijani odprli 180 podjetij. To je več kot lani v vsem letu in več kot leto prej. Je Slovenija, ki ima legendarno zakomplicirano birokracijo, naenkrat postala do posla prijazna država? »Da. V primerjavi z Italijo je precej bolje,« pravi Tržičan Enrico Braidotti, eden od ustanoviteljev in manjšinskih družbenikov v podjetju, ki razvija in proizvaja elektronske naprave, namenjene raziskavam. Večinski lastnik Caen Els je sicer družba Caen iz Toskane, ki je v tej panogi deluje od devetdesetih let.

Ko te računovodja zavrne, ker nisi poštni nabiralnik …

Kot pravi, niso imeli pri ustanavljanju nobenih težav. V Sežani vsi govorijo italijansko ali angleško, tako da jezik ni ovira. Papirje so sicer morali oddati v slovenščini, pri čemer jim je pomagal računovodja. Kot zanimivost – prvi računovodja, ki so ga želeli najeti, jih je zavrnil, češ da ga prava podjetja ne zanimajo, dela le s »poštnimi nabiralniki«.

Odpiranje podjetij je res močna stran slovenske birokracije, to nam priznavajo tudi v lestvicah o prijaznosti do posla, na katerih sicer vsako leto malo zdrsnemo. V raziskavi Svetovne banke Doing Business je Slovenija pri odpiranju podjetij uvrščena na 15., Italija pa na 46. mesto od 189 držav.

Davki so nižji kot v Italiji

ita podjetja

Kaj pa davki? »Prihodki podjetja so obdavčeni precej manj kot v Italiji,« pravi Braidotti. V Sloveniji podjetja plačujejo 17 odstotkov davka na dobiček, v Italiji 27,5 odstotka. Torej se splača. Kaj pa stroški dela? Ti so približno enaki kot v Sloveniji, ugotavlja sogovornik. Če želite zaposlenemu dati 1.500 evrov neto plače, ne bo bistvene razlike med Italijo in Slovenijo.

Konkurenčna prednost Slovenije: hitro vračilo DDV

Ena izmed najpomembnejših prednosti Slovenije pred Italijo pa je vračanje DDV. »Kadarkoli lahko pogledaš, koliko davka ti dolguje država, in v Sloveniji ga lahko tudi hitro dobiš nazaj. V Italiji lahko čakaš mesece,« razlaga Braidotti.

Spomnimo, na to je v Financah opozarjal že podjetnik Andrea Sergo (Zakaj sem odprl podjetje na sončni strani Alp), ki je prav tako raje kot Italijo izbral Slovenijo: »Država v Italiji z vračilom navadno zavlačuje več mesecev, včasih pa vam celo povedo, da boste dobili zgolj dobropis za naslednje plačilo davka.«

Kmalu širitev

Poslovanje podjetja

Podjetje Caen Els ima zdaj le sedem sodelavcev, a bodo sežanski inkubator kmalu prerasli. Potrebujejo prostor za širjenje, tako za proizvodnjo kot za skladišče. Braidottiju sem povedal zgodbo o tem, kako je podjetje Akrapovič želelo širiti proizvodno halo v Kamniku pod Krimom, kjer je nastala težava, da bi s širitvijo posegal na ekološko pomembno življenjsko območje velikih zveri (Kako Akrapoviču onemogočajo odpiranje delovnih mest). Pa čeprav je tam hala že stala, le za nekaj metrov bi jo povečal. Sogovornik smeje zamahne z roko: »To so posebnosti, ki jih najdete povsod. Tudi v Italiji vam mogoče ne bodo dovolili dvigniti strehe, ker boste ovirali selitev ptic.«

Povsem mogoče je, da bodo nove prostore iskali v Sloveniji, čeprav je lokacija za njih pravzaprav nepomembna – prodajajo v Evropi, Ameriki in Avstraliji. Eden njihovih velikih kupcev je ženevski CERN, kjer imajo največji trkalnik delcev na svetu.

Kdo lahko dobi službo v takšnem podjetju? Doslej so zaposlovali samo zelo izobražen kader. So mešana druščina Slovencev in Italijanov. V podjetju govorijo italijansko, slovensko in angleško, takšna kultura jim ustreza.

Šibka stran Slovenije – ob petih vsi nehajo delati

Je sploh kaj, kar pogreša pri nas in je dobil v Italiji? Nekaj pa res. »V Sloveniji je praktično nemogoče, da bi ti kdo v državnem aparatu po peti uri dvignil telefon. Ob petkih pa sploh. V Italiji je to nekoliko bolje, javna uprava dela do šestih, pol sedmih,« pravi Braidotti.

Avtor: ROK PIKON, Finance
Vir: http://www.finance.si

Firmica.si

place Tehnološki park 24, 1000 LJ, Slovenia, EU
tel viber whatsapp Slovenia English 00386 41 823 888viber
tel viber whatsapp Italian English 00386 40 823 888viber
tel viber whatsapp Slovenia English 00386 70 823 888viber
tel Slovenia Russian 007 499 346 8412
mail [email protected]
skypem firmica.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*