Ustanovimo podjetje v Avstriji za vas

Nakup in ustanovitev podjetja d.o.o. v Avstriji se uredi v treh korakih. Celoten postopek za vas pripravimo mi, vas potrebujemo le pri obisku notarja.

1-ustanovitev-doo  Kontaktirajte nas na 041 823 888 ali na email: [email protected]
2-ustanovitev-doo  Pošljemo vam ponudbo / predračun
3-ustanovitev-doo  Podpis pogodbe pri notarju

 

Ustanavljanje podjetija v Avstriji se bo pocenilo.
Vplačilo minimalnega osnovnega kapitala za družbo z omejeno odgovornostjo bo znašalo pet tisoč evrov. To je manj kot v Sloveniji, kjer je minimalno vplačilo 7.500 evrov. Torej – če imate posel v Avstriji in nameravate tam ustanoviti podjetje, počakajte do 1. julija 2013, ko pocenitve začnejo veljati.

Kakšne so napovedane spremembe (potrditi jih morajo še avstrijski poslanci, a v Avstriji pri tem ne pričakujejo zapletov) in komu se splača ustanoviti podjetje v Avstriji?

Komu se splača ustanoviti podjetje v Avstriji?
Ustanovitev podjetij v Avstriji se splača tistim podjetnikom, ki želijo (večji del) svoje dejavnosti preseliti v Avstrijo oziroma tam večinoma že poslujejo. Če boste tudi zaposlili lokalne delavce, se boste izognili birokraciji v zvezi s prijavo dela in delavcev, ki so le na začasnem delu v Avstriji. Poleg tega bi d. o. o. s sedežem v Avstriji najverjetneje precej laže pridobil posojilo pri avstrijski banki kot podjetje, ki je registrirano v Sloveniji. Po pocenitvi ustanovitve d. o. o. se pričakuje veliko novih podjetij, ki imajo slovenske lastnike. Šlo naj bi predvsem za gradbena, transportna, gostinska, računalniška in kovinarska podjetja.

Ustanovitev podjetja v Avstriji

Kako ustanovite podjetje?
Pri tem vam lahko pomagamo mi. Pozorni morate biti, da je skladna z Avstrijsko zakonodajo! Pogodbo o ustanovitvi (za eno osebo ali za več družbenikov) vam pripravimo mi. 

Skladno z ustanovitvijo vam podjetje vpišemo tudi v sodni register in poskrbimo, da je novo ustanovljeno podjetje objavljeno v avstrijskem uradnem listu.

Podjetje vam lahko, če imate vso potrebno dokumentacijo, ustanovimo v nekaj dneh. Poleg osnovnih podatkov za ustanovitev podjetja (denimo ime podjetja in naslov) potrebujemo kot ustanovitelji tudi potrdilo o nekaznovanosti, o državljanstvu EU in o bivanju. Za nekatere dejavnosti boste potrebovali še dodatna dokazila. Zato se pred ustanovitvijo o potrebnih korakih in dokazih še dodatno pozanimamo oz. posvetujemo z našim odvetnikom in avstrijskim svetovalcem, specializiranim za avstrijski trg. V Avstriji namreč sodelujemo z veliko svetovalci, ki so na svojem področju specialisti.

Koliko stane ustanovitev d. o. o.?
Po 1. juliju boste za vplačilo minimalnega osnovnega kapitala podjetja potrebovali pet tisoč evrov (zdaj 17.500 evrov). Uradno bo ustanovni kapital znašal dvakrat toliko oziroma deset tisoč evrov, a celotno vplačilo ne bo potrebno. Celotni osnovni kapital (torej dodatnih pet tisočakov) boste morali vplačati le, če boste šli v stečaj. Če tega ne boste storili, boste za ta znesek odgovarjali z osebnim premoženjem.

Poleg denarja za osnovni kapital boste morali plačati še preostale stroške, povezane z registracijo podjetja. Ogledate si jih lahko v tabeli. Čez palec pa računajte, da boste za notarja potrebovali še vsaj okoli tisoč evrov in še nekaj sto evrov za morebitnega poslovnega oziroma davčnega svetovalca.

Koliko boste morali odšteti za enega zaposlenega v Avstriji?
Minimalna bruto plača je 1.300 evrov, pri nas pa 763 evrov. Podjetje bo sicer za enega delavca tako v Avstriji kot pri nas plačalo še nekaj sto evrov na mesec več. Dodatne stroške pomenijo še prispevki, tudi za socialno varnost na bruto plačo, ki se lahko razlikujejo po panogah in podjetjih.

V Avstriji je treba za gradbene delavce v poseben sklad za odpravnine in dopuste plačati od 200 do 300 evrov na mesec. Pri nas pa je denimo zaposlenemu treba plačati še stroške za malico in prevoz na delo (okoli 140 evrov, če se delavec vozi na delo iz bližnje okolice). Ponavadi se v Avstriji izplačata še trinajsta in štirinajsta plača, pri nas imamo regres in ponekod božičnice.

Ali boste delavca, ki dela v Avstriji, plačali manj, če bo redno zaposlen v podjetju, ki je registrirano v Sloveniji, kot če bi bil zaposlen v podjetju s sedežem v Avstriji?
Ne. Strošek je enak. Avstrijska zakonodaja namreč prepoveduje, da bi bili delavci iz tujine plačani manj kot delavci iz Avstrije, in s tem preprečuje cenejšo konkurenco delovne sile, tudi iz Slovenije. Torej, delavec, ki je zaposlen pri delodajalcu v Sloveniji in le začasno dela v Avstriji, mora prejemati enako plačo kot njegov avstrijski kolega. Seveda le za tisti čas, ko dela v Avstriji.

In še splošno opozorilo: fizična oseba, ki je rezident Slovenije in zavezanec za davek, mora slovenskemu davčnemu organu posredovati podatke o svojih naložbah tako doma kot v tujini. Če kot Slovenec odprete podjetje v tujini, tega ne smete storiti samo zato, da bi svoje premoženje skrivali ali se izogibali davkom, posle pa dejansko vodite oziroma opravljate v Sloveniji. To lahko pomeni davčno utajo.

Odprtje podjetja v Avstriji

Izpolnite spodnji obrazec in kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času:

Vaš e-mail

Vaš telefon

Sporočilo

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*