Ustanovitev firme

Pravno organizacijske oblike podjetij

Ustanovitev firme

Ustanovitev firme

Posamezniki, ki se odločijo za podjetniško pot, morajo dobro premisliti, kakšno pravno organizacijsko obliko podjetja bodo izbrali. Ustanovitev firme najpogosteje poteka v obliki samostojnega podjetnika ali pa družbe z omejeno odgovornostjo. Poleg teh možnosti obstajajo še druge, ki pa niso tako običajne, saj je njihova pravna podlaga precej specifična. Ustanovitev firme v obliki družbe z omejeno odgovornostjo ali samostojnega podjetnika je primerna za nova manjša podjetja. Potrebno pa je poudariti, da je ustanovitev firme v eni izmed teh dveh oblik, med seboj zelo različna, saj vsaka prinaša različne obveznosti in pravice.

Ustanovitev firme

Ustanovitev firme ni več tako zapletena stvar, kot je bila nekoč. Celoten postopek za vas pripravimo mi, vas potrebujemo le pri obisku notarja.

1-ustanovitev-doo  Izpolnite ustanovitev-doo-koraki   Obrazec  ali pokličite 041 823 888 ali email: [email protected]
2-ustanovitev-doo  Pošljemo vam ponudbo
3-ustanovitev-doo  Podpis pogodbe pri notarju

Ustanovitev firme pri Firmica d.o.o.

Najlažji in najbolj poceni način za registracijo dejavnosti in s tem ustanovitev firme je oblikovanje samostojnega podjetnika. Prednost te oblike organizacije je v tem, da podjetnik ne potrebuje osnovnega kapitala. Celoten postopek lahko izpelje na eni izmed VEM točk ali pa kar prek spleta ne portalu e-VEM. Ustanovitev firme prek e-VEM je možna z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila, ki ga lahko državljani Slovenije pridobijo zastonj s tem, da vložijo zahtevek na upravni enoti. Tudi ustanovitev firme je zastonj, v tem postopku ni potrebno plačati nikakršnih upravnih taks ali katerihkoli drugih skritih stroškov. Vendar pa ima takšna ustanovitev firme v obliki samostojnega podjetnika tudi veliko slabost. Samostojni podjetnik je fizična oseba in kot tak odgovarja pri poslovanju s celotnim svojim premoženjem. Sicer drži, da samostojni podjetnik nima osnovnega kapitala, vendar pa v primeru zapadlih dolgov, postane njegovo osebno premoženje obremenjeno.

Na drugi strani pa je ustanovitev firme v obliki družbe z omejeno odgovornostjo privlačno prav zato, ker lastnik takšnega podjetja ne odgovarja s svojim premoženjem. Vse kar lahko zaradi kakšnega nasedlega posla izgubi, je to, kar je investiral, ko je potekala ustanovitev firme ali pa kasneje, ko je firma že poslovala. Vendar pa takšna ustanovitev firme zahteva od podjetnika vplačilo osnovnega kapitala, ki mora znašati najmanj 7.500 evrov. Ta znesek lahko pokrije bodisi z denarjem bodisi s stvarnimi vložki, kot so delovna sredstva, nepremičnine, vrednostni papirji itn. Ustanovitev firme v obliki d.o.o.-ja lahko izvede tudi več družbenikov, ki si nato delijo lastništvo podjetja glede na vplačane deleže v osnovnem kapitalu. Tisti, ki si ustanovitev firme ne morejo privoščiti zaradi tega, ker ne morejo zagotoviti takoj na začetku 7.500 evrov osnovnega kapitala, imajo možnost odkupa firme od podjetij, ki se ukvarjajo s prodajo novoustanovljenih podjetij. Takšen način lahko precej olajša začetek poslovne poti za vse tiste, ki si želi začeti podjetniško pot, vendar pa nimajo dovolj začetnih sredstev. Pravno je takšen postopek povsem običajna praksa, ki jo zakon dopušča.

Imate vprašanja glede ustanovitev firme?

Odgovore nanje najdete tukaj ali nas pokličete na 041 823 888 ali pošljete email na: [email protected].

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*