Ustanovitev podjetja v Avstriji

Kako poteka ustanovitev podjetja v Avstriji

Ustanovitev podjetja v Avstriji

Ustanovitev podjetja v Avstriji

Ustanovitev podjetja v Avstriji zahteva nekatere postope, ki so podobni tistim v Sloveniji, po drugi strani pa ima nekatere posebnosti, ki veljajo izključno v okviru avstrijske zakonodaje. V nadaljevanju si bomo ogledali ključne korake, ki jih je potrebno narediti. Najprej ustanovitev podjetja v Avstriji od podjetnika zahteva, da takoj, ko prične s svojo dejavnostjo, pridobi obrtno dovoljenje, ki ga pridobi pri magistratu. Pri tem se obrti ločijo na proste, ki ne zahtevajo potrdil o strokovni usposobljenosti, in tiste, ki takšna dokazila zahtevajo. Za ustanovitev podjetja v Avstriji mora imeti oseba vsaj 18 let, poleg tega pa mora biti oseba tudi državljan ene izmed članic Evropske unije. Najpomembnejši pogoj za ustanovitev podjetja v Avstriji pa je zahteva po tem, da ima podjetnik prebivališče v Avstriji. V primeru, da ima država iz katere prihaja urejene mednarodne pogodbe o upravni kazni, ta pogoj ni več v veljavi.

Naslednji pomembni vidik, ko gre za ustanovitev podjetja v Avstriji, j pridobitev dovoljenja za poslovne objete. Ta vidik je pomemben za vse podjetnike, ki upravljajo z nastanitvenimi kapacitetami kot so hoteli, z delavnicami, proizvodnimi obrati, raznimi vrstami hal in z gostinskim objekti.

Ustanovitev podjetja v Avstriji

Ustanovitev podjetja v Avstriji se opravi v treh korakih. Celoten postopek za vas pripravimo mi, vas potrebujemo le pri obisku notarja.

1-ustanovitev-doo  Izpolnite ustanovitev-doo-koraki   Obrazec  ali pokličite 041 823 888 ali email: [email protected]
2-ustanovitev-doo  Pošljemo vam ponudbo
3-ustanovitev-doo  Podpis pogodbe pri notarju

Ustanovitev podjetja v Avstriji pri Firmica.si

Pravno organizacijske oblike podjetij so v Avstriji podobne tistim v Sloveniji, le da se imenujejo nekoliko drugače ter da so zakonska določila o dolžnostih in pravicah družbenikov nekoliko različna. Tako lahko tisti, ki jih zanima ustanovitev podjetja v Avstriji, izbirajo tudi med samostojnim podjetnikom in družbo z omejeno odgovornostjo, ki sta podobni slovenskim oblikam. Družba z omejeno odgovornostjo ima v Avstriji kratico GmbH. Tako kot pri nas se razlikujeta predvsem po tem, da samostojni podjetnik nosi celotno tveganje sam kot fizična oseba in zato odgovarja z lastnim premoženjem. Lastnik GmbH pa odgovarja le z višino vložka, ki ga je investiral v podjetje in ne s svojim premoženjem.

Ustanovitev podjetja v Avstriji, ki je opredeljeno kot GmbH, zavezuje k plačevanju davka od dohodka pravnih oseb. Ta v Avstriji znaša 25 odstotkov. Pomembna posebnost avstrijske davčne zakonodaje je minimalni davek od dohodka pravnih oseb. Tega plačajo podjetja, ki nimajo ne dobička in ne izgube, znaša pa 5 odstotkov od osnovnega kapitala. Ustanovitev podjetja v Avstriji bo lastnika stalo še dodatnih 25 odstotkov od dobička, v primeru, da bo ta seveda realiziran.

Naslednji pomembni vidik, če vas zanima ustanovitev podjetja v Avstriji, je povezan z osnovnim oziroma začetnim kapitalom. Avstrijski zakon zahteva, da je njegova višina vsaj 35.000 evrov, kar je skoraj petkrat več kot v Sloveniji. Pri tem pa mora lastnik zagotoviti vsaj polovico začetnega kapitala v denarju, to je 17.500 evrov, ostalo je lahko vpisano v obliki stvarnega vložka. Za razliko od samostojnega podjetnika, ustanovitev podjetja v Avstriji v obliki GmbH, zahteva vodenje dvostavnega računovodstva.

Imate vprašanja glede ustanovitve podjetja v Avstriji?

Odgovore nanje najdete tukaj ali nas pokličete na 041 823 888 ali pošljete email na: [email protected].

 

One comment on “Ustanovitev podjetja v Avstriji
  1. Jure Gabrovšek pravi:

    Pozdravljeni,

    Decembra se bo naše podjetje, ki je v Sloveniji registrirana kot družba z omejeno odgovornostjo udeležila božičnega sejma na Dunaju. Zanima me kaj potrbujemo za prodajo na Avstrijskem trgu, ozirom če me v primeru da vi niste pravi naslov za to preusmerite kam drugam.

    Hvala

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*