Uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane

6. februar je rok za oddajo vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, sporočajo s Finančne uprave RS (Furs).

Olajšave za vzdrževane družinske člane

Olajšave za vzdrževane družinske člane

Najenostavneje je vlogo oddati prek sistema eDavki.

Zavezanec, ki med letom ni uveljavljal olajšave, in tisti, ki želi medletno olajšavo spremeniti, mora najpozneje do 6. februarja 2017 vložiti »Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine«.

Če boste ta rok zamudili, jo boste lahko uveljavljali tudi kasneje kot ugovor na informativni izračun dohodnine.

Spomnimo,uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane ni namenjeno samo otrokom, ampak tudi drugim družinskim članom. Za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana, ki ni otrok, letna olajšava znaša 2.436,92 evra (mesečno 202,08 evra).

Ali ste vedeli? Samostojni podjetniki, ki poslujejo na podlagi normiranih odhodkov, ne morejo uveljavljati nobenih olajšave!

Pravica do povišane posebne olajšave: za koga?

Glede uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pa na Fursu še posebej izpostavljajo pravico do povišane posebne olajšave zavezanca za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, če:

ima pravico do dodatka za nego otroka v skladu z zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ali pravico do dodatka za pomoč in postrežbo v skladu z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (oznaka sorodstvenega razmerja A5) ali
je v skladu s predpisi o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, nezmožen za delo, ne glede na starost (oznaka sorodstvenega) razmerja B.

Vir: data.si

Firmica.si

place Tehnološki park 24, 1000 LJ, Slovenia, EU
tel viber whatsapp Slovenia English 00386 41 823 888viber
tel viber whatsapp Italian English 00386 40 823 888viber
tel viber whatsapp Slovenia English 00386 70 823 888viber
tel Slovenia Russian 007 499 346 8412
mail [email protected]
skypem firmica.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*