Zaščita blagovnih znamk

Pomen zaščite blagovnih znamk

Zaščita blagovnih znamk

Zaščita blagovnih znamk

Podjetja investirajo visoke vsote v razvoj blagovne znamke, pod okriljem katere prodajajo svoje proizvode ali storitve. Edini način, da se zavarujejo pred zlorabo tretjih oseb, je zaščita blagovnih znamk. Pravo določa, da je zaščita blagovnih znamk pridobitev pravice, ki je povezana z industrijsko lastnino. Z njo zavarujete določen znak ali pa množico oziroma kombinacijo različnih znakov. V osnovi pomeni zaščita blagovnih znamk pridobitev izključne pravice za uporabo določenega grafičnega prikaza, ki označuje nek konkreten izdelek ali storitev.

Zaščita blagovnih znamk in postopek za zaščito blagovnih znamk

Zaščita blagovnih znamk ni več tako zapletena stvar, kot je bila nekoč. Celoten postopek za vas pripravimo mi.

Pokličite 041 823 888, 070 823 888 ali email: [email protected]

Zaščita blagovnih znamk je pomemben pravni vidik, ki omogoča razlikovanje proizvodov in storitev med seboj. V ekonomiji obstaja tako imenovana skupina homogenih proizvodov in storitev, ki se navzven med seboj ne razlikujejo. Prav zaščita blagovnih znamk je potem tisti dodatek, ki omogoča razlikovanje. Kupci si običajno zapomnijo izdelke glede na blagovne znamke, pod katerimi se tržijo, zato so blagovne znamke eden izmed pomembnejših elementov, s katerimi se podjetje pozicionira na trgu. Zaščita blagovnih znamk je postopek, ki ga lahko opravi vsaka državljan Slovenije oz. vsaka fizična oseba. Vendar pa je zaščita blagovnih znamk za tujce možna le prek posrednika, sami tega postopka ne morejo izpeljati.

Vas zanima zaščita blagovnih znamk? Pišite nam:

Ime

Vaš e-mail (obvezno)

Sporočilo

Postopek, s katerim se izvede zaščita blagovnih znamk, poteka na obrazcu SIPO Z-1. S pomočjo tega obrazca se določi znak oziroma beseda ali tekst (v generičnem fontu), ki bo postal predmet zaščite. Torej lahko poteka zaščita blagovnih znamk tako na ravni grafičnih znakov kot na ravni besed, besednih zvez oziroma stavka. Obrazec se pošlje na Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino. Postopek s katerim se zaključi zaščita blagovnih znamk traja kakšen teden dni. V primeru, da je bil obrazec izpolnjen na nepopoln način, vas bo Urad o tem obvestil oziroma pozval, da izvedete morebitne popravke ali dopolnila.

Seveda pa zaščita blagovnih znamk predstavlja tudi določene stroške. V primeru, da gre za tržno zanimiv proizvod ali storitev, pa so ti stroški le kaplja v morje. Cena pristojbin se prične pri 100 evrih, sama registracija za 10 let pa stane 250 evrov. Pri tem je potrebno opozoriti, da je nemogoče zaščititi znamko, ki nima razlikovalnega učinka do sorodnih proizvodov ali storite ali na kakršen koli način zavaja. Prav tako je nemogoča zaščita blagovnih znamk, ki bi uporabljale običajne jezikovne izraze, ki se uporabljajo v vsakdanji govorici. Postopek bo neučinkovit tudi v primeru, da bo Urad ugotovil, da želi stranka registrirati blagovno znamko, ki nasprotuje javnemu redu ali morali, ker je žaljiva ali kako drugače lahko prizadene posameznika oziroma določeno skupino posameznikov.

Imate vprašanja glede zaščite blagovnih znamk?

Pokličete na 041 823 888, 070 823 888 ali pošljete email na: [email protected].

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*