Želite biti pavšalist? Potrebno se je prijaviti

Med podjetniki, ki želijo biti obdavčeni le pavšalno, je za zdaj največ umetnikov in sobodajalcev

ustanovitev-19V torek, 2. 4.2013, je zadnji dan, ko se lahko samostojni podjetniki in podjetja, ki letno nimate več kot 50.000 EUR prihodkov, odločite in prijavite pavšalno obdavčitev. To pomeni, da boste imeli obdavčenih le 30 odstotkov letošnjih prihodkov.

Do zdaj se je po podatkih Dursa za pavšalno obdavčitev oziroma obdavčitev na podlagi normiranih odhodkov odločilo 8.300 fizičnih oseb z dejavnostjo, ki tudi izpolnjujejo pogoje.

Največ je umetnikov, sledijo zavezanci, ki oddajajo sobe gostom, ter tisti, ki se ukvarjajo s čiščenjem. Podatkov o podjetjih nam z Dursa še niso poslali.

Kaj morate storiti, če želite postati pavšalist?

Svojo odločitev za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov (pavšalna obdavčitev) morate podjetniki in podjetja davkariji priglasiti najpozneje do 31.3. tekočega leta, torej leta, za katero želite biti obdavčeni pavšalno. Letos je zaradi velikonočnih praznikov skrajni rok 2. april. Samostojni podjetniki in podjetja opravijo svojo priglasitev letos prek posebnega obrazca, ki ga lahko najdete na spletni strani davčne uprave ( www.durs.gov.si ). Obrazec lahko oddate osebno na uradu ali po pošti, lahko pa tudi prek sistema eDavki (kot lastni dokument).

Če se boste za pavšal odločili prihodnje leto, boste podjetniki priglasitev lahko opravili v obračunu akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti, podjetja pa v obračunu davka od dohodka pravnih oseb za minulo leto.

Če gre za novega podjetnika oziroma na novo ustanovljeno podjetje, morate priglasitev za pavšalno obdavčitev opraviti hkrati ob vpisu v davčni register.

Na spremembe bodite pozorni tudi samozaposleni, ki ste bili lahko normiranci že po stari zakonodaji (če niste imeli letnih prihodkov več kot 42 tisoč evrov, ste lahko uveljavljali 25 odstotkov normiranih odhodkov). Načeloma velja, da boste lahko normiranci tudi po novem, če ste vložili zahtevek že v letu 2012. Če tega niste storili, morate za pavšal zaprositi na novo.

Potrdila, da ste pavšalist, od davčnega organa ne boste dobili. Obvestili vas bodo le, če vas bodo zavrnili in boste morali davke obračunavati po dejanskih stroških.

Ob prijavi v sistem pavšalne obdavčitve se ta do odjave samodejno podaljšuje. Odjava je mogoča z obvestilom zavezanca o prenehanju uveljavljanja normiranih stroškov, pa tudi samodejno, če zavezanec dve zaporedni davčni obdobji ne izpolnjuje pogojev (denimo, če ima dve zaporedni leti več kot 50 tisoč evrov prihodkov).

Kako boste obdavčeni?

Za zaslužke, ustvarjene v letu 2012, boste letos obdavčeni po starem. Po novem boste za letošnje zaslužke obdavčeni šele prihodnje leto. Pavšalistom ne bo treba dokumentirati dejanskih stroškov, ampak se jim bo 70 odstotkov prihodkov priznalo kot normirani strošek, na razliko pa se bo obračunal davek. Pri samostojnih podjetnikih bo znašala davčna stopnja fiksnih 20 odstotkov, pri pravnih osebah pa bo za letos znašala 17 odstotkov, leta 2014 bo predvidoma 16 in od leta 2015 15 %. Takšne davčne stopnje določa zdaj veljavna zakonodaja.

Načeloma bodo od pavšalne obdavčitve največ imeli poslovni svetovalci, kreativci, tisti, ki prodajajo svoje znanje, intelektualne storitve, saj imajo zelo malo dejanskih stroškov. Po drugi strani pa bo takšna obdavčitev redko koristila malim proizvodnim, trgovskim podjetjem, frizerjem, avtomehanikom, prevoznikom z lastnimi tovornjaki. Torej vsem tistim, katerih stroški presegajo 70 odstotkov prihodkov.

Vas zanima ustanovitev podjetja d.o.o.?

Kontakt na 041 823 888 ali pošljete email na: [email protected].

Imate vprašanja pri registraciji d.o.o.?

Odgovore nanje najdete tukaj ali nas pokličete na 041 823 888 ali pošljete email na: [email protected].

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*