Nakup podjetja

Nakup podjetja ali ustanovitev?

Nakup podjetja

Nakup podjetja (slika: gaebler.com)

Vsak resen podjetnik s poslovno idejo mora čim prej urediti pravni status svojega poslovanja. Na razpolago ima pri tem nakup podjetja, ki ga je nekdo že ustanovil, ali pa podjetje odpre sam. V slovenskem pravnem sistemu imamo različne pravno organizacijske oblike na podlagi katerih lahko neko podjetje posluje. Med najbolj razširjeni spadata samostojni podjetnik (s.p.) in družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). V primeru, da vas zanima nakup podjetja, potem gre običajno za nakup družbe, ki je organizirana kot družba z omejeno odgovornostjo.

Se odločate za nakup podjetja?

ustanovitev-doo-korakiPokličite na 041 823 888, pišite na: [email protected] ali Izpolnite obrazec

Zakaj bi se nekdo sploh zanimal za nakup podjetja?

Eden izmed ključnih razlogov je ta, da nakup podjetja omogoča izognitev vsem pravnim postopkom, ki ga odprtje podjetja zahteva. Zavedati se morate, da nakup podjetja predstavlja pridobitev lastništva nad polno vzpostavljeno pravno osebo. Res pa je, da pri odprtju podjetja, v primeru, da želite d.o.o., praven postopek ni zapleten. Vendar to velja le v enem pogoju in sicer, da imate ustanovitveni kapital v denarju. Torej v primeru, da lahko priskrbite 7.500 evrov, lahko prek portala e-VEM z nekaj kliki odprete podjetje. Če pa bi radi za osnovni kapital vpisali kakšno drugo vrednost, pa se postopki precej zapletejo. Prav v tem primeru je veliko lažje, če greste raje v nakup podjetja, ki je že bilo ustanovljeno.

V primeru, da se odločite za nakup podjetja, se seveda ne boste mogli izogniti nekaterim pravnim postopkom, ki so povezani s prepisom podjetja. Vendar pa so ti postopki precej manj dolgotrajni, če gre za nakup podjetja, kot pa če gre za ustanovitev. Vsak dober podjetnik se zaveda, da je čas denar in skrajševanje postopkov bistveno vpliva na uspešnost poslovanja. Prej kot začnete minimizirati potreben postopkovni čas, prej bodo kazalci uspešnost kazali pozitivne rezultate.

Veliko podjetnikov ima odlično idejo, vendar pa nima razpoložljivi 7.500 evrov za ustanovitev podjetja, nikakor pa se nočejo zapletati z zapletenimi postopki vpisa sredstev, nepremičnin in drugih vrednosti kot protiutež ustanovitvenega kapitala. S tem, ko gredo v nakup podjetja, ki je že pravno formalno registrirano in delujoče, lahko v trenutku, ko je podjetje prepisano na njihovo ime, pričnejo z realizacijo poslovne ideje. Zelo dober primer, ko je nakup podjetja, najboljša rešitev, je povezan s podjetniškimi razpisi. Veliko razpisov za inovacijske programe je povezanih s tem, da se nanje lahko prijavijo le podjetja kot pravne osebe. Še posebej, ko se z razpisom mudi, kandidati nimajo časa za dolgotrajni postopek odpiranja, zato pa raje izberejo nakup podjetja s katerim se lahko prijavijo na razpis, ki je vreden nekaj deset tisoč evrov. V primerjavi s sredstvi, ki so na takem razpisu na razpolago, je cena za nakup podjetja relativno precej nizka.

Seveda lahko pričakujete, da boste imeli nujno nekaj stroškov tudi če greste v nakup podjetja, namesto da bi ga ustanovili sami. Običajno predstavlja nakup podjetja stroške, ki nastanejo ob postopku prepisana na novega lastnika. Tukaj znašajo stroški, ki jih zaračuna notar okrog 200 evrov na prepis. Res pa je, da je postopek izjemno hiter in da lahko že v nekaj dneh razpolagate z vsemi pravicami, ki jih predstavlja lastništvo podjetja. Tako je nakup podjetja hitra, poceni in praktična rešitev.

Firmica.si

place Tehnološki park 24, 1000 LJ, Slovenia, EU
tel viber whatsapp Slovenia English 00386 41 823 888viber
tel viber whatsapp Italian English 00386 40 823 888viber
tel viber whatsapp Slovenia English 00386 70 823 888viber
tel Slovenia Russian 007 499 346 8412
mail [email protected]
skypem firmica.si

Firmica.si

 • Nakup firmeNakup firme Kdaj je smiselno kupiti firmo? Posameznik lahko postane lastnik podjetja na več načinov. Lahko se odloči, da podjetje ustanovi sam ali pa se pridruži […]
 • Želite narediti prepis d.o.o.Želite narediti prepis d.o.o. Kako poteka prepis d.o.o. –ja O tem, kako poteka prepis d.o.o., zelo pogosto razmišljajo lastniki družinskih podjetij. Tudi v Sloveniji imamo kar nekaj […]
 • Prodaja podjetijProdaja podjetij Prodaja podjetij - Na kaj morate paziti, ko kupujete podjetje Prodaja podjetij je eden izmed najbolj razširjenih načinov, kako pridejo novi podjetniki do […]
2 comments on “Nakup podjetja
 1. Rok Salkovič pravi:

  Pozdravljeni

  Konkretno se zanimam za nakup podjetja,ki ze obstaja.Se bolj me zanima,če mi lahko točno specificirate,kaj potrebujem za nakup podjetja in kasen je končni moj strosek,do prepisa na moje ime,vložek in kdaj lahko pričnem z delovanjem kot izvrsni direktor podjetja.Zanima me tudi katere dejavnosti lahko upravljam v tem podjetju,naprej in ali lahko dodamo se druge dejavnosti,kot so gospodarske stroritve,turizem in gostinstvo,trgovinske stroritve,nega in vzdrzevanje vozil,učenje smučanja.

  Lep pozdrav

  Rok Salkovič

  • firmica pravi:

   Spoštovani!

   Pri nas lahko kupite že ustanovljeno podjetje in na samem prepisu pri notarju spremenite ime podjetja, sedež podjetja ter dejavnosti podjetja, ki jih lahko poljubno dodajate.
   Za nakup podjetja potrebujete vaš osebni dokument in overjeno izjavo ( dovoljenje ) lastnika nepremičnine, da lahko za vaše podjetje na tem naslovu prijavite sedež podjetja.
   Delo s podjetjem lahko pričnete takoj po prepisu družbenega deleža na vaše ime oz. takoj ,ko register ( Ajpes ) objavi spremembe. Register praviloma objavi spremembe nekaj dni po prepisu pri notarju.

   S spoštovanjem!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*